АТИНА - СПЕЦИЈАЛНО ЗА "НОВОСТИ"


Снажан земљотрес погодио је Атину у 14.13 минута по локалном времену.

Сеизмолошки институт Грчке објавио је да се ради о земљотресу јачине 5,1 по Рихтеровој скали, са епицентром 23 км северозападно од Атине.

Прве процене указују да је епицентар био на дубини од 13 км, између места Могула и Мандра, а да се најснажније осетио у пречнику од пет километара. Иначе, и овај земљотрес се догодио у подручју планине Парнита, као и онај 1999. године.

Најснажнији, први удар земљотреса трајао је 15 секунди и осетио се у свим деловима грчке престонице.

- Тешко је описати осећај када се сви зидови затресу, рамови са сликама почну да лете са комода, лустери зазвече, претећи да се одвоје од лежишта и сруче на под - сведочи потписник ових редова, који је био у свом стану када се земљотрес догодио. - Тих 15 секунди обично не трају дуго, али када се све тресе око вас, вазе падају на све стране, а успут нестане струја, па се зачују аларми десетина аутомобила, тешко је не осетити страх чак и када знате да живите у зградама које су грађене по строгим сеизмолошким правилима.

Атињани су у великом броју изашли из својих кућа и станова. Осим струје и мобилне мреже су биле у прекиду. Чак су и из локалних болница сви који су могли, у пратњи лекара, сишли у болнички круг.

Грчку престоницу је током дана касније поподне погодило више мањих земљотреса, најјачи је био 4,1 рихтера, али су сеизмолози све смирили говорећи да је то уобичајена појава која говори о смиривању тла.

Срушила се уџерица на Монастиракију, две напуштене куће у Дрепацони и Петралони, а отпао је мермер са Градске куће на Омонији. Ватрогасци су добили 20-ак позива да спасу људе из заглављених лифтова у вишим зградама на Синтагми.


БЕЗ ПОВРЕЂЕНИХ СРБА

СРПСКИХ туриста који су отишли са неком туристичком агенцијом нема много у Атини јер тамо углавном одлазе у ово време индивидуално. Али, има их на Пелопонезу, у околини Атине, Лутракију. Ово је, за "Новости", рекао Александар Сеничић, директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије. Иначе, нико од наших туриста се није јављао. Незванично смо и од наше Амбасаде у Атини добили информацију да нема озбиљно повређених у потресу који је донео само панику, али не и жртве.

Ј. Су.


Људи су у паници истрчали на улицу Twitter
@We_all_greeks