МОГУ да носим канцеларску улогу. Наравно, имам јак лични интерес за своје здравље. Година 2021. означиће завршетак мог политичког рада, јер се нећу кандидовати и пети пут. Надам се да ће бити живота и после политике!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Харадинај захтевао заједничку изјаву да се таксе неће повући "без признања Србије"

Овим речима немачка канцеларка Ангела Меркел обратила се новинарима, на традиционалном летњем сусрету са медијима, после ког следи одлазак на годишњи одмор. Она је истакла да је спремна да настави да ради као канцеларка упркос нападима дрхтавице које је имала.

Одласком Меркелове на летњи предах, пао је терет са срца Немаца који су страховали за власт у Берлину после канцеларкиних вишеструких дрхтавица и слика које су обишле свет.

Меркелова је рекла да разуме питања о њеном здрављу после три инцидента у којима јој се тело тресло док је стајала током јавних церемонија. Истакла је да је свесна своје одговорности, али да са сигурношћу тврди да може да врши ту дужност и више пута поновила да нема разлога за бригу.

Одговор на питање како се осећа и какво јој је здравље скратила је максимално могуће и прешла на коментарисање најновијих политичких збивања. Односи између Москве и десно оријентисаних политичких странака у ЕУ разлог за забринутост, оценила је она. Поменула је скандал у вези са наводним финансирањем италијанске партије Лига за север из Русије и "прозвала" Рим да детаљно истражи те наводе.

Меркелова је, такође, критиковала изјаве америчког председника Доналда Трампа о "обојеним" чланицама америчког Конгреса из редова демократа, наводећи да су те изјаве супротне ономе што она сматра "снагом Америке".

Трамп је четири чланице Конгреса Илхан Омар, Рашиду Тлаиб, Александрију Окасио-Кортес и Ајану Пресли оптужио да "воле непријатеље САД". Он је рекао да би те жене требало да се врате у "осиромашена и криминалом опустошена места одакле су дошле", игноришући чињеницу да су све оне америчке држављанке, а да су њих три и рођене у САД.

- Људи врло различитих националности допринели су снази америчког народа тако да су ови коментари умногоме супротни том чврстом утиску који имам. То је нешто што је супротно снази Америке - рекла је Меркелова.

КВАДРАТУРА КРУГА

НА питање могућег одлагања "брегзита" Ангела Меркел је рекла да би се без проблема упустила у то, ако би Велика Британија исказала жељу да тако буде. Контроверзно решење за границу између Ирске и Северне Ирске Меркелова је назвала "квадратуром круга".