Председник Бугарске Румен Радев изјавио је да његова земље подржава Северну Македонију, али не безусловно и безрезервно.


Према писању портала А1он, Рудев је на састанку са амбасадорима и сталним представницима дипломатске мреже Бугарске у иностранству рекао да се билатерални односи између Скопља и Софије добро развијају, те да се превазилазе замрзнути конфликти и конфронтације из прошлости.


"Потписани Споразум о добросуседству практично је откључао врата Северној Македонији ка НАТО и ЕУ. Бугарска мора да буде и јесте држава која највише подржава Северну Македонију, то је наша дужност према нашој браћи у тој земљи, али јасно је да та подршка није безусловна и безрезервна. Треба да будемо искрени и јасни да поставимо наше црвене линије", истакао је Радев.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БУГАРСКА ПОРУЧУЈЕ: Од Северне Македоније тражимо само истину


Према његовим речима, уколико се македонска страна залаже за ЕУ она мора да гради добросуседске односе.


"Имамо још посла у вези уџбеника, књига, медија, издаваштва и телевизије како би се очистило све оно што нас удаљава једне од других. Личне емоције не помажу у томе. Потребан је већи ангажман институција", додао је он.


Додатна прилика за учвршћивање односа је долазак председника Севене Македоније Стеве Пендаровског у Софију, која се најављује за септембар, закључује Радев.