МЕКСИЧКИ нарко-бос Хоакин Ел Чапо Гузман осуђен је данас на доживотни затвор у америчком затвору, пресудио је савезни суд у Бостону.

Гузман (62) је проглашен још 12. фебруара кривим као вођа Синалоа картела због кријумчарења тона кокаина, хероина и других дрога у САД, као и за планирање убистава. Тужиоци су тада затражили да он буде осуђен на доживотну казну.

Нарко-бос, кога је у Мексику чувала армија гангстера, доведен је 2017. године у САД на суђење, након што је два пута побегао из мексичких затвора. Гузман је био одсечен од спољног света откако је изручен САД, пошто су га америчке власти држале у самици у високообезбеђеном делу затвора на Менхетну, а на суђења је ишао у пратњи бројних стражара.Прочитајте још: КАКО "ЕЛ ЧАПО" КАЖЊАВА ИЗДАЈУ: Били су живе крпене лутке, поломио им је све костиПре него што му је изречена казна, Гузман се жалио на услове у затвору и рекао судијама да није имао фер суђење, тврдећи да амерички окружни тужилац Брајан Коган није темељно истражио тврдње о његовим злочинима.

Тужиоци су навели да докази показују да је током Гузманове 25-годишње владавине Синалоа картел кријумчарио тоне кокаина и других дрога у САД, као и да су "армије убица" по његовим наређењима киднаповале, мучиле и убијале свакога ко му стане на пут.

Одбрана је тврдила да су Ел Чапу "сместили" други трговци дрогом који су постали владини сведоци, како би се извукли из својих случајева.