Поједини чланови Представничког дома САД страхују да је Пентагон експериментисао на крпељима, а онда их и пустио ван лабораторије што је изазвало ширење лајмске болести, од које у САД болује 300.000 људи.

Лист Рол кол, специјализован за покривање свих дешавања у Конгресу и Капитол хилу пише да је Представнички дом одлучио да подржи амандман на закон о одбрани 2020. године, који би захтевао да министарство одбране провери спекулације о лабораторијски модификованим крпељима, преноси РТС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Колумбијац преносио кокаин испод перике

Републикански парламентарац Кристофер Смит из Њу Џерзија написао је амандман, који захтева од главног истражитеља Стејт департмента да спроведе истрагу и поднесе извештај о томе да ли је министарство одбране између 1950. и 1975. године експериментисало на крпељима и другим инсектима да би их користило као биолошко оружје.

Уколико истрага утврди да је постојао такав или сличан програм, истражитељ ће морати да провери и утврди да ли су неки од инсеката коришћених у огледима побегли или намерно ослобођени из лабораторија.

"Потребни су нам одговори и то одмах", рекао је Смит за Рол кол.

Како се наводи, годинама круже спекулације о томе да су стручњаци у лабораторијским постројењима за проучавање животињских болести на острву Плам близу Лонг Ајленда и у Форт Дерик у Мериленду можда инфицирали инсекте како би развили биолошко оружје.