Новоизабрана председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је вечерас после избора да централној и источној Европи треба да припадну јаки портфељи унутар Комисије да би се показало да ти делови ЕУ нису маргинализовани.

"За мене је важно да се одреде комесари који ће засигурно имати јаке портфеље да би било јасно да су исток и централна Европа прикладно расподељени", рекла је Фон дер Лајен на конференцији за новинаре у згради Европског парламента у Стразбуру после избора, преноси Хина.

Највиши положаји у европским институцијама припали су западној Европи. Председница Комисије је Немица, кандидат за високог представника за спољну и безбедносну политику Шпанац Жозеп Барел, кандидаткиња за председницу Европске централне банке Францускиња Кристин Лагард, председник Европског парламента Италијан Давид Сасоли, а Холанђанину Франсу Тимермансу, који је био главни кандидат социјалдемократа за председника ЕК и Данкињи Маргарете Вестагер, главној кандидаткињи либерала за ЕК, обећани су високи положаји у Европској комисији.

Фон дер Лајен је рекла да је "одлучна" у постизању добре географске расподеле преосталих високих функција.

Прочитајте још - Урсула фон дер Лајен на челу европске владе


На питање хоће ли потврдити предложене комесаре из земаља, попут Италије, у којима на власти нису проевропске странке, Фон дер Лајен је избегла одговор.

"Европа је потребна у овом окружењу које се мења. Боље делујемо када делујемо заједно. Нико од нас појединачно неће бити успешан када се сам суочава с проблемима", рекла је и додала да је "тражити компромисе увек тешко".

Закључила је одговор тврдњом да је свету потребна "јака Европа", а да ће састав Комисије бити прикладан том задатку.

Прочитајте још - ХРВАТСКИ ЕВРОПОСЛАНИК ПРОТИВ УРСУЛЕ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: На листићу написао "Доле 4. Рајх"

Новинарка Фајненшал тајмса је упитала хоће ли Фон дер Лајен имати већинску подршку после одласка британских посланика.

"Радићу са проевропским странкама за стабилну већину. И пре је било тешко наћи стабилну већину", казала је она. 

ЗАПАДНИ БАЛКАН ВАЖАН ЗА ЕУ

Новоизабрана председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да је Западни Балкан важан за Европску унију и да ће подржати снажне односе ЕУ и тог региона."Западни Балкан је врло важан за Европску унију. То је Европа и зато ћу што је могуће више подржавати снажне односе између Западног Балкана и ЕУ", рекла је Фон дер Лајен за Н1, преноси та телевизија на свом порталу.

Она је рекла да се реформе морају спровести, али и да врата и ум морају бити отворени за Западни Балкан.