Бивши албански министар спољних послова и универзитетски професор Бесник Мустафај оценио је данас да се Албанија налази у стању "лудила и антиуставности", преноси портал а1он.

Он сматра да је албанска економија "потонула" у кризу и да то потврђује и Институт за статистику - ИНСТАТ.

"Држава је пала, власт је на коленима. Ситуација у земљи је антиуставна. Наша економија је уништена, што је потврдио и ИНСТАТ. Када не функционишу економија, владавина права, онда каква је ситуација? Разуме се, ово је луда ситација", истакао је Мустафај.

Коментаришући локалне изборе у тој земљи одржане 30. јуна, на којима није учествовала албанска опозиција, рекао је да је низак одзив бирача од само 21,6 одсто, јасна порука за премијера Едија Раме да владу коју предводи нема легитимитет.

Он је навео да је Албанија у условима када опозиција може да води политику само на улицама и да њено деловање треба да се побољша и прилагоди актуелној ситуацији када се на локалним изборима већина супроставила властима.

"Једини простор који је остао опозицији да креира политику су протести. Власт је била делегитимисана након резултата избора. Ова влада је показала да је спремна да краде себе. Опозиција је постигла победу и то мора да се капитализује политички", објашњава Мустафај.

Бивши шеф албанске дипломатије указао је да опозиција треба да се припреми за наредне изборе и да су протести једини начин њеног деловања, јер у овом тренутку не види друго решење.