ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

СВАКА, чак и најблажа врста телесних кажњавања малишана од ове недеље у Француској биће кажњива законом. Исто, наравно, важи и за "озбиљније" насиље, као што су шамари, али и сви остали видови понижења, викање, вређање или подсмевање биће на удару закона.

Ко је до сада своје дете терао у ћошак, мораће на то да заборави. Дете не сме ни да буде доведено у ситуацију да посумња у своје способности. Родитељима су убудуће забрањене реченице којима би, као одговор на неуспех у школи или у различитим активностима, могле да га обесхрабре.

Прочитајте још - Француска забрањује насиље родитеља над децом, казне - васпитне

Није дозвољено ни у негативном контексту га упоређивати с бољим ђацима. Утврђено је да поруке попут "срам те било" или "стидим се твог понашања", могу негативно да утичу на развој малишана. Засада се не зна ко ће утврђивати прекршаје, али могу да их пријаве сви, од комшија, преко пролазника на улици, до саме деце.

Ова мера везана је за члан кривичног законика који, у случају насиља над млађима од 15 година, предвиђа казну до 75.000 евра и пет година затвора.

Текст слова закона биће унет и на прву страницу дечје здравствене књижице, док ће се приликом склапања брака у општини читати и параграф да се родитељски ауторитет спроводи без физичког и психолошког насиља.

Они који се противе овој мери, истичу да је дете сада постало "краљ" и да ће моћи да ради шта год пожели пред немоћним родитељима. Противници новог законског параграфа кажу да се на овај начин бркају злостављање детета васпитањe.