Амерички председник Доналд Трамп поручио је да "није фан" криптовалута и да ће Фејсбуку можда бити потребна банкарска дозвола ако та компанија жели да лансира сопствени дигитални токен, либру.


У серији постова на Твитеру, Трамп је написао да криптовалуте нису новац и да "нерегулисане крипто активе могу да олакшају незаконито понашање, укључујући трговину дрогом и друге незаконите активности".


"Ако Фејсбук и друге компаније желе да постану банке, оне морају да траже банкарску дозволу и да постану део свих банкарских прописа", навео је он, а преноси тв мрежа ЦНБЦ.


Криптовалуте "нису новац и њихова вредност је врло нестабилна", и зато би "поуздан" амерички долар требало да буде "једна једина реална валута у САД", поручио је амерички председник.


"То је далеко најдоминантнија валута било где у свету, и увек ће тако остати. Она се зове амерички долар!", написао је Трамп.


Амерички председник, међутим, није једини који је критиковао план Фејсбука да уведе сопствену криптовалуту.


Председник америчке Управе федералних резерви (Фед) ДЖером Пауел, француски министар финансија Бруно Ле Мер и гувернер Централне банке Енглеске Марк Карни, налазе се међу владиним званичницма и шефовима централних банака који су говорили против либре.


У Фејсбуку су одбили да коментаришу Трампове постове на Твитеру.