МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

ПРЕМИЈЕР Русије Дмитриј Медведев подржао је пројекат првог приватног ауто-пута који би изградила фирма "Меридијан" на саветовању одржаном 24 јуна. И министарства би требало да направе анализу и помогну да и Кинези делимично финансирају тај аут-опут.

Постоје две варијанте градње пута и две компаније заинтересоване за овај џиновски пројекат, али генерално обе би повезивале западну Европу, Русију, Казахстан и Кину. Колико ће све то на крају коштати, тешко је рећи. Задатак је да се пут изгради до 2024. године. Тај пројекат се упоређује са градњом Транссибирске железнице, копањем Суецког канала или тунела под Ламаншом.

Прочитајте још - ЕУ и Кина праве нови блок против Америке

Прву варијанту је предложила државна компанија "Аутодор", а другу приватна компанија "Меридијан" на чијем је челу бивши потпредседник "Гаспрома" Александар Рјазанов.

"Аутодор" предлаже да камиони из Кине од границе Казахстана са Русијом иду кроз Татарстан, до Москве, а затим до Санкт Петербурга. Предвиђена је градња великог платног моста преко Волге у Самарској области као и реконструкција бројних путева.

На другој страни "Меридијан" предлаже да се заобиђу велики градови Русије као што је Москва да би се дошло у Смољенску област и Белорусију. Ауто-пут би имао четири траке и ишао би кроз осам руских региона.


Пројекат "Аутодора", који се назива "Европа - западна Кина" три пута је скупљи од оног који нуди "Меридијан".

Генерална траса ауто-пута

Компанија "Меридијан" обећава да ће тај ауто-пут направити од приватних инвестиција, па је јасно због чега премијер Дмитриј Медведев сматра да ту варијанту треба озбиљно узети у разматрање. Сада се анализира за који период би се вратила уложена средства. "Меридијан" тражи да сви путеви на предвиђеној траси од 2.000 километара буду подложни наплати путарине, а цена би била око 70 центи за земље које не припадају Евроазијском економском савезу.

"Аутодор" предлаже да један део градње плати држава, а други приватници. Обавезно плаћање би било на брзој траси Москва - Казањ.