Више породица које тврде да су погођене глобалним загревањем климе, уложиле су жалбу на одбацивање њихове тужбе против климатске политике ЕУ пред Европским судом правде, саопштила је еколошка НВО "Клајмат екшн нетворк".

Њихова тужба је одбачена у мају ове године пред првостепеним судом ЕУ који је оспорио право појединаца да подносе такве захтеве.

Десет породица које живе од пољопривреде или туризма, из европских земаља, Кеније и с Фиџија, тужбу је поднело 24. маја 2018.

Међу њима су породица са италијанских Алпа која све теже зарађује за живот вођењем туриста на глечере јер се они топе, немачки ресторатери са северноморског острва које плави море чији ниво расте и румунски пастир који своје стадо мора да води на све веће висине да би нашао траву.

Они траже да суд поништи три директиве које уређују емисије загађујућих гасова индустрије и укупно допуштено загађење у државама чланицама.

Прочитајте још - ГРАЂАНИ УПОЗОРЕНИ НА ОПАСНЕ ВРЕМЕНСКЕ ПРИЛИКЕ: Шест особа погинуло, међу повређенима девојчица (13) из Србије (ФОТО+ВИДЕО)


Судије су оспориле тужбу на основу тога што има "још много људи погођених климатском кризом" те би зато та тужба другима ускратила соновно право "на заштиту сваког појединца", рекао је адвокат породица.

Free Images Pixabay


Европски савет и Европски парламент треба да писмено одговоре на жалбу у року од два месеца, а потом ће Европски суд правде одлучити да ли ће је прихватити.

"Клајмат екшн нетворк" наводи да ће, ако жалба буде одбијена, "бити доказано да је европско правосуђе неспособно да правно штити грађане од климатских промена".