МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

ПОСЛЕ грубог вређања Владимира Путина на грузинском ТВ каналу Рустави 2, када је водитељ емисије Георгиј Габунија назвао руског председника "смрдљивим окупатором", руководство тог канала је привремено зауставило емитовање програма, али то није спречило стотинак грађана да изађу на улице Тбилисија како би исказали незадовољство јер не желе заоштравање односа са Русијом.

Касније је програм настављен, а руководство се извинило због некултуре водитеља ауторске емисије, уз објашњење да не дели став Георгија Габунија, али додавши да му неће дати отказ. Дакле, за руководство ТВ канала нису спорни ставови водитеља, већ су недопустиви његово вређање и псовање. У истој емисији Габунија је рекао и да Путину и његовим робовима нема места у лепој земљи Грузији.

Председница Грузије Саломе Зурабашвили је такође осудила вређање Путина, јер то додатно утиче на заоштравање односа двеју земаља. И премијер Грузије Махука Бахтазе је критиковао телевизијског водитеља због простачког речника.

Прочитајте још - КРИЗА У ГРУЗИЈИ: Желе туристе "окупаторе"

Чак ни бивши председник Грузије Сакашвили, који је, иначе, велики критичар Владимира Путина, није подржао ТВ водитеља који је вређао руског лидера.

- Сувише је псовки и хистерије. Водитељ је лично вређао Путина и његове родитеље - казао је Сакашвили.

Владимир Путин Фото АП

Демонстранти сматрају да није у интересу Грузије да квари односе са Русијом из више разлога, између осталог и због тога што двадесетак одсто извоза одлази у Русију.

ЗАОШТРАВАЊЕ ОД ЈУНА

ОДНОСИ између две земље су се заоштрили крајем јуна због учешћа руске делегације на заседању Парламентарне скупштине православних народа. Наиме, када је преседавајући Рус сео на столицу где иначе седи председник грузинског парламента, дошло је до скандала и скуп је прекинут. После вишедневних нереда у Грузији председник Путин је наредио да се обуставе директни летови Москва -Тбилиси због безбедности руских туриста.