ГРЦИ су данас, на ванредним парламентарним изборима, одлучивали о томе ко ће водити земљу у наредне четири године. Сва истраживања агенција и расположење бирача, о чему су током дана јављали извештачи са изборних места, упућују на то да би требало да дође до промене власти.

Према овим прогнозама, радикално леву странку Сиризу и премијера Алексиса Ципраса на кормилу Грчке замениће конзервативна Нова демократија, а нови премијер би постао Киријакос Мицотакис.

Јуче ујутру, тачно у 7.00, отворено је 21.478 бирачких места у 59 изборних области, на којима су 9.903.864 бирача са правом гласа исказала своју бирачку вољу. На овим изборима граница за гласање је померена, па тако бирачко право на националним изборима по први пут имају и који имају 16 година, под условом да до краја ове године пуне 17 година. Тако ће први пут гласати 519.227 бирача, оних између 17 и 21 године. На другој страни старосног пола је 2.213.930 гласача који су старији од 71 године.

Главни политички такмаци Ципрас и Мицотакис гласали су у раним јутарњим сатима, праћени свитом извештача и представника медија који су им наклоњени.

Алексис Ципрас, врло оптимистичан упркос прогнозама, позвао је младе да не пропусте шансу да донесу кључну одлуку која одређује будућност земље.

Лидер Нове демократије Киријакос Мицотакис, бурно поздрављен покличима "премијер, премијер", у радничком кварту Перистери, у победничком тону је рекао да овај празник демократије најављује да ће сутра ујутру за отаџбину осванути бољи дан.

Алексис Ципрас / Фото ЕПА


Интернет портали су преплављени фотографијама са изборних места. Од уобичајених сцена, са бројним вентилаторима, лепезама, мокрим пешкирима, којима чланових изборних одбора покушавају да се одбране од високе температуре, до сцена на којима гласачи долазе у купаћим костимима, или тек огрнути пешкирима, пристигли са оближњих плажа.

Може да звучи необично, али управо та околност да би добар број гласача могао да претпостави купање законски обавезном гласању, може пресудно да утиче на резултате гласања.

Киријакос Мицотакис / Фото АП


Аналитичари сматрају да би присталице мањих партија које се боре да пређу цензус од три одсто, могле кључно да утичу на резултате избора и одреде судбину конзервативне Нове демократије.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ЦИПРАС ПЛАЋА ЦЕХ: Грци данас на ванредним парламентарним изборима

Уколико се ти гласачи, према анализама, то су мушкарци између 18 и 35 година, наклоњени Златној зори, Грчком решењу и Варуфакисовој МеРа 25, одлуче за плажу, уместо за гласање, лако се може догодити да ове партије не пређу цензус, а да њихови гласови, по слову закона, оду на конто странке која је освојила највише гласова.

Медијска предвиђања су да би тако Нова демократија у парламенту, који има 300 места, са седам странака имала 155 посланика, са шест странака 158, а ако би цензус прешло само пет странака, број конзервативних посланика би био чак 162.


НОВИНАРИ

У Медијском центру у Магаро Запију, бившој краљевој палати у највећем грчком парку, у строгом центру Атине, резултате гласања прати 320 акредитованих новинара, међу њима и 80 страних из 15 земаља.