Лидери 28 земља чланица ЕУ, ни после 18 сати разговора, нису успели да се договоре око именовања кандидата за водеће позиције институција ЕУ.

Председник Европског савета Туск Дуск прекинуо је састанак и заказао наставак разговора за уторак у 11 часова, објавио је портпарол ЕУ Пребен Аман на свом Твитер налогу.

Ванредни самит ЕУ лидера почео је у недељу вече у Бриселу. Маратонски разговори у различитим форматима трајали су целу ноћ, а настављени су и у понедељак јутро током радног доручка.

Лидери ЕУ ни овога пута нису успели да постигну консензус о именовањима за вршиоце водећих послова у ЕУ институцијама у наредном петогодишњем периоду.

Наводно припремљеном плану, који је подржала и сама немачка канцеларка Ангела Меркел, да се за председника Европске комисије изабере социјалдемкрата Франс Тимерманс, успротивили су се лидери Европске народне партије.

Прочитајте још - МЕРКЕЛОВА ЖЕСТОКО НАПАДНУТА, САСТАНАК ПРЕКИНУТ: Шта се то дешавало иза кулиса самита у Бриселу?

Током разговора за преостале позиције председника Европског савета, шефице ЕУ дипломатије и председника Европског парламента помињали су се бугарска политичарка и економиста Кристалина Георгиева, белгијски премијер Шарл Мишел, комесарка Марагарет Вестагер, а у комбинацији су и водећи кандидат Европске народне партије Манфред Вебер и лидер европских Либерала Гај Верхофстад.

Одлазећи председник Европског парламента Антонијо Тајани најавио је да ће, без обзира да ли Европски савета дође до договора или не око именовања, парламент у среду, 3. јула, у Стразбуру изабрати свог новог председника.

Разговори о именовањима за водеће позиције ЕУ институција требало би да усагласе различите позиције земља чланица, Европског савета, Европског парламета, али и да направе баланс између водећих политичких групација у ЕУ, родни баланс, при чему се очекује да бар на две од пет водећих позиција у ЕУ дођу жене, а ту је и географска равнотежа између кандидата западних и источних земља као и великих и малих чланица ЕУ.