Министри одбране НАТО разговараће о наредним корацима ако Москва задржи ракетни систем који би, како тврде САД, омогућио краткорочне нуклеарне нападе на Европу и прекршио споразум о нуклеарном оружју средњег домета (ИНФ) из 1987.


"Позивамо Русију да поступа одговорно, но не видимо знакове да то Русија намерава", изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре уочи састанка у седишту НАТО-а у Бриселу, преноси АП.


"Мораћемо да одговоримо", рекао је он и нагласио: "Сутра ћемо одлучти о наредним корацима у случају да се Русија не придржава".


Споразум ИНФ забрањује производњу, тестирање и распоређивање копнених и балистичких ракета са дометом од 500-5.500 километара.


Пентагон је поделио информације са НАТО савезницима, тврдећи да је руски ракетни систем 9М729 у супротности с овим уговором.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НАТО: Русија да напусти Крим; Цеков: НАТО жели дестабилизацију


Москва поручује да ове ракете имају домет мањи од 500 километара и инсистира на томе да су САД и саме прекршиле споразум ИНФ.


Столтенберг је одбио да објасни које кораке би НАТО могао да предузме, али је рекао да се неки могу спровести "прилично брзо".


"За друге", рекао је он," требаће више времена ".


Столтенберг је додао и да је преостало још само пет недеља за Русију да спаси споразум.


Он је поручио и да ће одговор НАТО бити дефанзиван, одмерен и координиран.


Нећемо пресликаватии оно што Русија чини, ми не намеравамо да распоређујемо нове нуклеарне пројектиле на тлу Европе. Не желимо нову трку у наоружању“, подвукао је генерални секретар НАТО.


Шта год да буде одлучено, мало је вероватно да ће нове мере бити објављене пре 2. августа, наводи агенција и наглашава да НАТО овим покушава да охрабри Русију да учествује на састанку амбасадора следеће недеље како би разговарали о том питању, с обзиром на то да је времена да се спаси споразум ИНФ све мање, а он се сматра основом за европску одбрамбену стратегију.