Доскорашњи лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц Кристијан Штрахе, који је био принуђен да поднесе оставку на политичке функције због афере око видео снимака од пре две године на којима се види како једној наводној нећаки руског милијардера нуди државне послове за финансијску подршку његовој страни, одустао је од освојеног мандата у Евроспком парламенту.

Штрахе је на прошлим изборима з Европски парламент освојио више од 45.000 дирекетних гласова, чиме је освојио директан мандат.

Због афере у коју је умешан његова странка, није желела да прихвати мандат у европској скупштини, али је он до данас оставио отворено да ли ће отићи у Брисел.

ПРОЧИТАТЈЕ ЈОШ - Штрахеу прети искључење из ФПО ако прихвати мандат у ЕП

Према писању медија, Штрахе, иако то негира, договорио је да његова супруга добије сигурно место у будућем сазиву аустријског парламента, а да он идуће године буде носилац листе ФПО на изборима за Беч.

Резулта европских избора је јасно показао да је политички атента на владу, ФПО и мене лично само било ''окрзнуће''. Гласачи су показали да се не дају поколебати. Захваљујем се 45.000 бирачима што су, без икаквог позива и рекламе, дали мени лични глас. Та потврда ми значи пуно. Међутим, одлучио сам да не прихватим мандат у Европскм парламенту. Тиме не одбијам налог добијен од грађана, већ чиним исправно у исправно време“, поручио је Штрахе у писаној изјави.

ПРОЧИТАЈТЕ И: ШТРАХЕ ДАО ПРВИ ИНТЕРВЈУ ПОСЛЕ АФЕРЕ: Био сам наиван, разочаран сам јер ме је Гуденус повезао са криминалцима

Истакао је да ће повратак у политику уследити тек када се расветле позадине видео снимака.

Нагласио је да никада није ни желео да иде у Брисел, већ је увек желео да свој политички рад усмери у Аустрији, у интересу аустријских грађана.

Нећу се повући, нити скривати. Напротив, као обичан члан ФПО ставићу се у службу потпуног расветљавања афере и политичке подршке странке“, поручио је Штрахе.