Амерички председник Доналд Трамп "наградио" је Пољску одлуком о слању додатних 1.000 америчких војника у ту земљу, источноевропску чланицу НАТО која је подржала његове захтеве о повећању улагања у одбрану, оцене су западних медија које данас преноси Радио слободна Европа (РСЕ).

Прочитајте још: Трамп: Прихватио бих податке странаца о својим противницима

Трамп ипак није пристао да успостави стално америчко војно присуство које је Варшава тражила због страха од могућег повећања руских територијалних амбиција. Упркос развијању безбедносног и економског партнерства САД и Пољске, председници две државе имају различита мишљења о намерама Русије, пише агенција Асошијејтед прес (АП).

"Русија поново показује своје веома ружно и непријатно империјалистичко лице", рекао је пољски председник Анџеј Дуда на конференцији за новинаре у Белој кући.

Прочитајте још: САД упућује још 1.000 војника у Пољску у тајну базу близу границе са Русијом

Док Пољска има историју сукоба с Москвом, истиче агенција, Трамп "има историју попуштања Русији", па се чини је покушао да умањи забринутост Дуде.

"Надам се да ће Пољска имати одличне односе с Русијом. Надам се да ћемо и ми имати одличне односе с Русијом, и успут, с Кином и многим другим земљама", рекао је Трамп.

Пољски лидер се надао да ће у његовој земљи бити направљена стална америчка базу за коју се говорило да би се могла звати "Форт Трамп", али споразум објављен у среду подразумева само додатних 1.000 војника и ескадриле дронова за обавештајне сврхе, наводи АП и подсећа да се око 4.500 америчких трупа ротира у Пољској.

Повећање америчких снага у региону такође одражава америчку нову стратегију националне одбране којом се као највиши приоритет наводи конкуренција с Кином и Русијом, указује АП.

Ротација америчких трупа у Пољској је део програма који је успоставила Обамина администрација да појача савезнике у Европи на источном крилу после руске анексије Кримског полуострва 2014, објашњава Вашингтон пост и додаје да се снаге из других чланица НАТО ротирају у три балтичке државе, док се америчке снаге ротирају у Пољској.

САД и Русија су 1997. постигле политички споразум Оснивачки акт о узајамним односима, сарадњи и безбедности према којем ће у предвидивој будућност НАТО предузети кораке да осигура да се трупе могу појачати у чланицама у сукобу и избегне трајно стационирање додатних борбених трупа у тим земљама.

Виши званичник администрације је рекао да споразум с Пољском поштује Оснивачки акт, додајући да је то више политички споразум него уговор, наводи Вашингтон пост.

Трампова администрација се последњих месеци углавном фокусирала на стратешку претњу Кине, али је амерички председник сигнализирао да држи барем једно око на Русији, јединој преосталој земљи за коју Пентагон верује да би могла бити егзистенцијална претња по САД, пише Форин полиси.

Поједини стручњаци оцењују да је повећање броја војника најмање одговор на руску претњу и да је више реч о награђивању Пољске за њену посвећеност безбедности и испуњењу за Трампа кључне ставке када је у питању НАТО, указује Форин полиси.

Пољска је једна од осам чланица НАТО-а које испуњавају обавезу да одвајају два одсто БДП-а на одбрану, наводи се у тексту.

"Трампова најава о повећању броја војника је јасна политичка порука другим чланицама НАТО-а које нису усклађене с администрацијом, на пример Берлину", рекао је Џефри Манкоф, заменик директора програма Русија и Евроазија у Центру за стратешке и међународне студије.

Он је рекао да ће, поред сигнализирања политичке подршке, с повећаним присуством САД у Пољској доћи и економске инвестиције у ту земљу. "У основи Трамп покушава да награди Пољаке, казни Немце, а Руси су на неки начин готово случајни", рекао је он.

У најновијем загрљају с европским националистичким таласом, Трамп је у среду стајао раме уз раме с пољским председником Дудом, одбацујући критике о варшавској демократији, пише Њујорк тајмс.

Лист додаје да је током Дудине посете организован спектакуларан прелет авиона Ф-35 какве Пољаци намеравају да купе. Прелет изнад Вашингтона био је знак подршке Дуди, којег су неки европски лидери изопштили због његових одлука које се сматрају антидемократским.

Трамп је имао само речи хвале за пољског колегу и његову владу упркос критикама да је злоупотребио овлашћења како би нарушио рад демократских институција и преузео контролу над Врховним судом. "Нисам забринут", рекао је Трамп.

Сцена с Дудом је подсећала на прошломесечни састанак Трампа с мађарским премијером Виктором Орбаном чији је ауторитарни и тренд критикован широм Европе. Трамп је, подсећа Њујорк тајмс, похвалио Орбана, као "високо поштованог" лидера који је "обавио огроман посао".