ОРУЖАНЕ снаге Украјине заузеле су нове позиције у Маринки код Доњецка, изјавио је портпарол 24. одвојене механизоване бригаде Оружаних снага Украјине Назар Иљницки.


Прочитајте још: Донбас има шансу за мир


Извиђачи су заузели „сиву зону“, како би побољшали тактички положај. Назар Иљницки је истакао, да је план направило руководство бригаде и главни штаб.

- Ово је важно, јер обезбеђује већу сигурност за становништво, које ће бити много даље од линије раздвајања. Реч је пре свега о безбедности људи - додао је Иљницки.


Прочитајте још: Закон који прети да "одведе" Донбас!


Како се наводи, о новим положајима украјинске војске известио је и дописник радио-телевизије „Украјина“, који је на свом Фејсбук налогу написао да се војска сада налази на пар стотина метара од Александровке и Доњецка, док је сива зона премештена у Трудовски регион.

Портал подсећа да су у априлу 2014. године украјинске власти започеле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике, које су прогласиле независност од Кијева након смене централне власти.

Након тога, у пролеће 2018. године промењен је формат операција, а контролу над њима су преузеле Оружане снаге Украјине из састава Операције уједињених снага. Тиме је замењена антитерористичка операција, која је била под контролом украјинске Службе безбедности.

(rs.sputniknews.com)