СПОР око закона о изручењу оптужених Пекингу ескалирао је у среду насиљем у полуаутономној кинеској покрајини Хонгконгу, где је најмање 22 људи повређено када је а употребила гумене метке, сузавац и водене топове против хиљада демонстраната који су блокирали улазе зграде владе и парламента.

Разматрање спорног закона је одложено, али влада није одустала од плана да га 20. јуна уведе, упркос највећим политичким протестима у Хонгконгу од продемократских демонстрација 2014. године, када су три месеца били затворени делови азијског финансијског центра.

Прочитајте још: Хонг Конг: Десетине хиљада демонстраната испред парламента

Полиција је, најпре, на протесте одговарала формирањем бедема пластичним штитовима и упозорењима: "Пажња, сузавац!" Али, демонстранти су, ипак, почели да бацају на полицију све чега су се домогли, од камења, до саобраћајних знакова.

Пекинг је, за то време, изразио "чврсту подршку" закону о изручењу, али не и слању кинеских безбедносних снага у Хонгконг. Такве гласине Пекинг је окарактерисао као начин да се створи паника у Хонгконгу.

Противници спорног закона, међу којима има адвоката, професора, кажу да му се противе, јер се, како тврде, изручени суочавају са тортуром у кинеском судском систему. Протести су масовни. Више од 100 предузећа је затворено како би запослени могли на протесте, а око 4.000 професора се такође придружило демонстрацијама.

Реч је о закону који омогућава Пекингу да му буду изручени оптужени за најтежа дела као што су убиства и силовање. Све је покренуто кад је младић из Хонгконга убио своју годину дана старију трудну девојку на Тајвану. Учинио је то у фебруару, али није могао да буде изручен из Хонгконга Тајвану, пошто нема споразума о изручењу. Хонгконг има, иначе, уговоре о изручењу са 20 земаља укључујући САД и Велику Британију, која је, иначе, ту владала до 1997. године.

Прочитајте још: МАСОВНИ ПРОТЕСТ У ХОНГ КОНГУ: Полиција користила бибер спреј

Британски министар спољних послова Џереми Хант позвао је у среду Хонгконг да "саслуша забринутост својих грађана и својих пријатеља из међународне заједнице, паузира и размисли о спорним мерама".

ЈЕДНА ЗЕМЉА ДВА СИСТЕМА

Када је 1997. године Велика Британија предала Кини Хонгконг, гарантовано му је право да задржи сопствени социјални, правни и политички систем наредних 50 година, по формули "једна земља, два система". То истиче 2047. године.