УБИЈЕНИ полубрат Ким Џонг Уна лидера Северне Кореје - Ким Џонг Нам - био је доушник америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА)!

Ова тврдња изречена је истовремено у конзервативном америчком пословном дневнику "Волстрит журнал", али и у књизи "Велики наследник" новинарке "Вашингтон поста" Ане Фајфилд, објављеној у уторак у САД. "Волстрит журнал", позивајући се на добро обавештене изворе, наводи да се Ким Џонг Нам неколико пута састао са оперативцима обавештајне агенције.

ЦИА за сада ћути. Али, неименовани бивши званичници тврде да је готово сигурно да је Ким Џонг Нам био у контакту са безбедносним службама других земаља, нарочито Кине.

А Фајфилдова у књизи наводи, позивајући се на обавештене изворе, да се Ким Џонг Нам најчешће састајао са контактима у Сингапуру и Малезији, где је Кимов полубрат и убијен.

Она наводи да су полубрата снимиле камере у Малезији са још једним мушкарцем, за кога се сматра да је амерички обавештајац, као и да је у Кимовом ранцу било око 120.000 долара. Тај новац је, наводи Фајфилдова, Ким вероватно добио као компензацију за обавештајни рад.

С друге стране, такође неименовани званичници, упозоравају на опрез, јер истичу да полубрат, који је годинама живео ван Северне Кореје и није имао везе у Пјонгјангу, није могао да пружи увид у неке тајне.

У сваком случају, детаљи његових веза с америчком шпијунском агенцијом су нејасни, баш као и тачне околности његове смрти.

За убиство Ким Џонг Нама у Малезији 13. фебруара 2017. године, оптужене су, наиме, две жене, које су га, наводно, по лицу попрскале отровним агенсом "ВX" на међународном аеродрому у Куала Лумпуру. Тврди се сада да је он тада био у Малезији како би се састао са контактом из ЦИА, мада можда то није био и једини циљ пута.

Оптужнице за убиство против две жене, за које је тужилаштво тврдило да су сарађивале са четворицом Севернокорејаца који су напустили Малезију на дан убиства, ове године су - одбачене. Адвокати жена су уверавали да су оне биле пиони у политичком убиству, повезаном са севернокорејском амбасадом у Куала Лумпуру.

САД и Јужна Кореја су за убиство окривили Пјонгјанг, али Малезија то никада није званично учинила. Ким Џонг Нам је био најстарији члан владајуће севернокорејске породице и сумња се да је могао бити виђен као претња владавини Ким Џонг Уна.

БЕЗ ПОТВРДЕ ИЗ СЕУЛА

Јужнокорејске службе безбедности нису могле да потврде информације "Волстрит журнала". За иностране владе и медије је тешко да провере информације о Северној Кореји, јер Пјонгјанг надзире посетиоце и ограничава приступ информацијама, па су страни медији више пута објављивали наводно тајне о Северној Кореји, које су се касније показале као нетачне.