АМЕРИЧКИ пресретачи су преспори и не могу да стигну нове руске ракете, интерконтиненталну "сармат" и ракетни хиперсонични комплекс "Авангард".

То тврди познати портал "Милитари воч", који је анализирао могућности свих америчких система противракетне одбране (ПРО). Амерички војни експерти подсећају да пре две године систем "Аегис" није могао да пресретне и обори севернокорејску ракету "хвасон-14", која је пала 300 километара од обале у Јапанском мору.

"Милитари воч" пише да би, у случају стварног рата, осим правих, противник лансирао и лажне ракете, што би још више отежало посао америчке ПРО.

- Ако амерички ПРО не може да пресретне севернокорејске ракете, шансе да обори најновије руске ракете са хиперсоничним системима "Авангард" су равне нули - тврди овај портал.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Америку сада плаше брзе руске ракете

Због тога је врло тешко израчунати кретање такве ракете, па су и шансе да се обори минималне. Да би се стигла и уништила таква ракета, пресретачи морају да лете најмање 30 маха, а о томе Американци могу засада само да маштају.

ДРИБЛЕР РУСКИ најновији комплекс "Авангард" може да лети брзином већом од 20 маха, а осим тога, у фази пада може да мења правац и тако предрибла противничку одбрану.

САД признају да не могу да зауставе ни стратешке ракете петог поколења "сармат", које ће заменити старе совјетске ракете, које су на Западу назвали "сатана". Серијска производња "сармата" почиње идуће године, и ракетне јединице ће их добити 2021. године.

Засада је најубојитија руска ракета "јарс", која је заправо модернизована "топола". Командант руских ракетнијх јединица Сергеј Каракајев објаснио је ових дана да је инфраструктура за пук "Авангарда" већ направљена у Јасненску у Оренбурској области. Планирано је да тај пук буде спреман за бојево дежурство крајем године. Пробна гађања су обављена током 2018. Тада је ракета погодила циљ на полигону Кура на Камчатки.

"СУ-57" СЕРИЈСКИ

Фото "Спутњик"


МИНИСТАРСТВО одбране Русије очекује уговор о куповини 76 ловачких авиона пете генерације "сухој Су-57", саопштио је заменик руског министра одбране Јуриј Борисов.

Борисов је на маргинама Међународног економском форума у Санкт Петербургу рекао да ће уговор можда бити потписан на међународном војно-техничком сајму у Москви "Војска 2019", преноси ТАСС.