Дугогодишњи аустријски дипломата, који је, уз изасланика УН Мартија Ахтисарија, учествовао у преговорима о будућем статусу Косова, Алберт Роан (Алберт Рохан), умро је, саопштило је Министарство спољних послова Аустрије.


"Аустрија је изгубила једног од најпрофилисанијих дипломата. За Министарство, и мене лично, Роанова смрт представља губитак једног великог узора“, истакао је шеф аустријске дипломатије Александер Шаленберг.


Роан је, као врхунски дипломата, у функцији генералног секретара Министарства иностраних послова и бројним међународним функцијама, учествовао у обликовању спољне политике Аустрије.


У саопштењу Министарства се истиче да је већ 1990-тих година учествовао у обликовању политике према Балкану са циљем успостављања мира и развоју европске перспективе за тај, по Аустрију, важан регион.


Роан је у дипломатску службу Аустрије ушао 1963. године, а службовао је, најпре, у амбасадама Аустрије у Лондону и Београду.


Он је 1977. постављен за шефа кабинета генералног секретара УН Курта Валдхајма у Њујорку.


ПРОЧИТАЈТЕ И: НЕ СЛЕДЕ ПОЛИТИКУ НАТО И ЕУ: Аустрија и Турска не протерују руске дипломате


Затим је био амбасадор у Буенос Ајресу и другим земљама, а 1996. постављен је за генералног секретара Министарства иностраних послова.


Роан је 2006, уз Ахтисарија, водио преговоре о будућем статусу Косова.


Роан потиче из племићке породице која је имала везе и са албанском краљевском породицом.