ПОСЛЕ Антонија Тајанија, члана странке Форца Италија, и градски одборник у Трсту Лоренцо Ђорђи сматра да су Истра, Кварнер и Далмација до Сплита - италијанска подручја.

Па и више од тога, јер је на својој фејсбук-страници објавио фотографију, пренету са званичне странице Италијанског покрета иредентиста, на којој се види "силуета Италије", на италијанској застави, с тим да се границе те илустрације протежу на источну обалу Јадрана и захватају наведена подручја све до - Боке Которске у Црној Гори.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРЕДСЕДНИК ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА „РАЗБЕСНЕО“ ХРВАТЕ: Живела италијанска Истра и Далмација (ВИДЕО)


Ђорђи наводи да је то Италија и поручује да се ништа не може сматрати готовим док се не заврши правдом.

Том се паролом алудира на тежњу италијанских иредентиста да Истра и Далмација једнога дана буду део Италије, онако како их је усташки вођа Анте Павелић Римским уговорима из 1941. године препустио фашистичкој Италији.

Тајани се касније извинио због изјаве казавши да је говорио о "италијанској Истри и Далмацији", али да то не значи присвајање територије.

Иначе, Римски уговор очекивано је изазвао бес међу Хрватима, нарочито у Далмацији, што је утицало на јачање антифашистичког покрета на том подручју.

Средином маја 1941. у Риму су усташки поглавник Анте Павелић и фашистички вођа Бенито Мусолини потписали Римски уговор којим је квислиншка Независна Држава Хрватска предала фашистичкој Италији делове хрватског приморја и Горског котара, најразвијенији део Далмације са острвима и Боку Которску.

Потписом на уговор, Павелић је Италији предао подручја Задра, Шибеника и Сплита, острва Раб, Крк, Вис, Ластово, Корчулу, Мљет и низ мањих, делове хрватског приморја и Горског котара и Боку Которску.

Римски уговор садржи три засебна документа. Првим је утврђена граница између двеју држава, другим се НДХ обавезала на демилитаризацију преосталог дела обале, док је трећим Италија постала гарант политичке независности хрватске државе.


Фото: Facebook @ Lorenzo Giorgi