Кинески председник Си Ђинпинг присуствоваће Међународном економском форуму (СПИЕФ) у Санкт Петербургу у јуну, изјавио је данас кинески амбасадор у Русији Ли Хуј.

"Прошле године је учествовао на Источном економском форуму, а ми смо почаствовани што ће ове године бити на челу наше делегације на СПИЕФ-у", изјавио је Хуј у Москви на састанку са саветником председника Руске Федерације Антоном Кобјаковим.

Састанак је био усредсређен на припреме за посету кинеског председника Си Ђинпинга и на учешће кинеске делегације на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.

ПРОЧИТАТЈЕ ЈОШ - NEMAČKI MEDIJI: Brisel vrvi od ruskih i kineskih špijuna

На форуму, који ће бити одржан од 6. до 8. јуна, присуствоваће више од 1.000 чланова кинеске делегације, најављује организатор форума, Фондација Росконгрес, у саопштењу достављеном Танјуг.

"Мислим да је ово диван пример посебне природе наших односа. Драго нам је што и руска страна увелико вреднује учешће кинеског председника на Форуму и спремни смо да радимо на будућем развоју односа између Русије и Кине“, поручио је кинески амбасадор.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - PUTIN ODLIKOVAN U PEKINGU: Orden i "kaćuša" lideru iz Kremlja

Две стране су дискутовале и о учешћу кинеске делегације на пословном дијалогу Русија-Кина који ће се одржати у оквиру СПИЕФ-, као и о Другом руско-кинеском енергетском пословном форуму.

Поред тога, на састанку је било речи и о сарадњи између две земље у области образовања и подршке малим и средњим предузећима.

Стабилан и постепени развој руско-кинеског стратешког партнерства је најбољи пример модерних међународних односа. Јачањем пословног дијалога, стварањем повољних услова за развој инвестиционих пројеката и разменом најбољих пракси између наших земаља, између осталог и на догађајима као што су СПИЕФ или ЕЕФ, можемо олакшати имплементацију великих заједничких пројеката у различитим економским секторима“, истакао је Кобјаков.