ПАРИЗ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ПО систему мање лутке у већој, екологисти би могли да одреде будућност ЕУ. Народњаци јесу изашли као победници на изборима, али су њима и социјалдемократама потребни савезници међу либералима да би добили већину. У замршеним преговорима, либерали француског председника Емануела Макрона сад пружају руку зеленима, покушавајући да са њима створе јединствен и снажан блок!

Преговори око имена на челу најзначајнијих европских институција, после недавно одржаних избора, у пуном су јеку. Либерали су се нашли у ситуацији да добро испреговарају свој изборни скор. Француски председник, међутим, жели још. Призивањем екологиста, добили би још више на значају.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Без договора о шефу Европске комисије

Разлози за ове позиве леже у чињеници да су зелени такође остварили висок скор, а тиме би се избегло да и они, евентуално, буду резервни џокер за народњаке и социјалдемократе. Разлог за ово наговарање налази се и у факту да су француски екологисти код куће сада завидно котирани, на трећем месту, па су Макрону потребни и као домаћи савезници.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Меркел: Подршка за водећег кандидата ЕПП-а Манфреда Вебера

Макрон је, зато, умножио поруке упућене ка француским заштитницима природе. Шеф државе је истакао да резултати избора показују да је у Француској и читавој Европи послата порука гласача да постоји хитна потреба да се одговори на климатске промене. Он је ове резултате оценио и као истинско прекомпоновање политичког пејзажа и у земљи, и у ЕУ.

Његова странка РЕМ је предложила улагање хиљаду милијарди евра у еколошку транзицију до 2024 кроз стварање Еропске банке за климу. Такође се залажу за забрану хербицида и преполовљавање коришћења пестицида у Европи до 2021. године. Питање је, међутим, колико су ове лепе жеље оствариве.

Некадашњи "зелени", а данашњи министар за еколошку транзицију Франсоа де Рижи јасно је поручио да еколозима треба пружити руку у формирању већине у Европском парламенту, истакавши да је убеђен да одговорни екологисти у њој имају своје пуно место.

Ипак, имајући у виду многобројне опречне ставове либерала и зелених из других земаља ЕУ, ову коалицију је, за сада, тешко замислити. Али, за Макрона нема немогуће мисије. То је показао и тиме што је пораз код куће од Марин ле Пен, за само један дан претворио у европски успех, што га је и довело у ситуацију да сада претовара са зеленима.