У Аустрији постоји око 4.000 малих хидроелектрана, а план је да се у наредних неколико година изгради још неколико стотина како би се испунили државни циљеви да се до 2030. године 100 одсто енергије производи из обновљивих извора, рекао је аустријски независни консултант за менаџмент у области животне средине и енергетике Данило Фрас.

Прочитајте још: Мини електране уништавају печурке које чувају природу

Он је изјавио за медије да сада мини хидроелектране у Аустрији задовољавају око 10 одсто потреба Аустрије за струјом.

"Тачна је тврдња да мале хидроелектране утичу на природу и екосистеме, али је њихов утицај за разлику од великих хидроелектрана веома ограничен, на локалном је нивоу, и у складу је са оквирном директивом ЕУ о рекама", рекао је Фрас.

Додао је да резултати једне недавне студије показују да мала хидроелектрана чак може да има позитиван утицај на већ регулисане водене токове.

Прочитајте још: НЕ ОДУСТАЈУ ОД ХЕ НА МОРАЧИ: Циљ је извоз, не увоз струје

На квалитет воде у рекама, према његовим речима, често не утиче мала хидроелектрана, већ много негативнији утицај имају насељена места дуж река, путеви, пољопривредне области, као и поступци пољопривредника, индустрија и становништво.

"У Аустрији је било неколико протеста поводом неких конкретних пројеката малих хидроелектрана, али је одржана озбиљна расправа са надлежним органима, инвеститором и локалном заједницом да би се установило да ли има примедби и разлога у вези са поштовањем закона и регулатива за изградњу такве електране", рекао је Фрас.

Depositphotos


У таквим случајевима су, како је рекао, "извршене мале измене које су тражили локални становници, тако да електрана може успешно да се реализује".

"Наше удружење 'Мале хидроелектране Аустрије' редовно учествује или иницира истраживачке пројекте који су везани за еколошке, техничке и правне проблеме малих хидроелектрана", рекао је Фрас.

Истакао је да су чланови тог удужења "посвећени еколошкој употреби вода".

"То подразумева функционалне рибље стазе, адекватно испуштање заостале количине воде у складу са законима и подзаконским актима, уз мерење и документацију као доказе о испуњавању свих параметара", казао је Фрас.

Depositphotos


Он је рекао да се "сада суочавају са неким структурним мерама за водене токове, за које је потребно најсавременије знање и да би се решили такви 'стари' структурни проблеми водених токова, неопходна је подршка државе са којом је отворен дијалог, а укључено је и локално становништво".