Председник САД Доналд Трамп изјавио је, након обиласка највећег јапанског ратног брода, да очекује да ће војска Јапана ојачати америчке снаге широм Азије и у другим деловима света, преноси Ројтерс.

Прочитајте још: Трамп: Ускоро са Јапанцима идемо на Марс


Агенција наводи да је Јапан, као кључни саветник САД, јача могућности сопствених снага да врше операције даље од јапанских обала.

Наводи се да је изјава Трампа уследила после инспекције коју је обавио на јапанском ратном броду "Кага", носачу хеликоптера који је опремљен да носи ове летелице које трагају за подморницама у дубоким водама.

Прочитајте још: ТРАМП СПУШТА ЛОПТУ: Разговараћемо ако Иран то жели

Ројтерс наводи да је "Кага", која ће ускоро бити опремљена тако и да прима млазне борбене авионе Ф-35Б којима је потребна мала писта за полетање и слећу вертикално, пловила прошле године до Индије, прошавши кроз спорне воде Јужног кинеског мора, за које агенција наводи да Пекинг полаже права на највећи део њих.

"Совом изванредном новом опремом ''Кага'' ће помоћи нашим нацијама да се одбране од сложених претњи у региону и много даље", казао је Трамп у говору који је одржао на овом броду.

Наводи се да се очекује да ће унапређивање овог пловила, као и његовог сестринског брода "Изумо", ојачати америчке снаге које оперишу у Јапану.