Амерички председник Доналд Трамп поменуо је данас могућност преговора с Ираном током разговора са јапанским премијером Шинзом Абеом који планира пут у Иран.

"Заиста верујем да би Иран желео да разговара, а ако то жели, разговараћемо", рекао је Трамп који се налази у посети Токију.

Прочитајте још:
Трамп: Напредак у трговинским преговорима са Јапаном

"Видећемо шта ће се десити, али је једна ствар сигурна, а то је да премијер Абе има блиске односе са иранским лидерима... Нико не жели да се догоде страшне ствари, поготово не ја", додао је амерички председник.

Прочитајте још:
САД оптужиле Револуционарну гарду за нападе на танкере у УАЕ; Трамп шаље војнике

Тензије између Вашингтона и Техерана порасле су откако су САД прошле године напустиле међународни нуклеарни споразум и обновиле санкције које су изазвале кризу иранске економије. Тим споразумом са САД, Русијом, Кином, Великом Британијом, Француском, Немачком и ЕУ, Иран је пристао да ограничи активности на обогаћивању уранијума, а заузврат су му укинуте међународне санкције.

САД су пре две недеље послале бомбардере и групу носача авиона у Персијски залив због наводне, још увек непрецизиране претње Ирана, а амерички председник Доналд Трамп јуче је изјавио да ће се Иран суочити са "званичним крајем" ако поново запрети Вашингтону.