БРИСЕЛ: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


НАЈВЕЋИ број земаља ЕУ данас организује гласање за нови сазив европског парламента. Право гласа има 427 милиона житеља 28 земаља чланица. Први су још у четвртак гласали Британци и Холанђани, Ирци су се изјашњавали у петак, Чеси у петак и суботу, а Летонци, Малтежани и Словаци у суботу. Остали су се одлучили за недељу. Да се не би утицало на ток избора, сви резултати биће познати најраније у недељу увече.

Гласали су и грађани Велике Британије, и поред тога што су се одлучили за "брегзит", због сталног одлагања изласка из ЕУ. Број посланика у ЕП је зато, привремено, остао исти - 751. Немачка их има највише, укупно 96, Француска 74, а Велика Британија 73, док најмањи број посланика припада Малти, Кипру и Луксембургу, по шест.

Када Британци коначно буду изашли са своја 73 посланика, ЕП ће бројати 705 чланова. Другим земаљама ће истовремено тада бити повећана квота, па ће, Французи, тако, на пример, имати 79 представника. Излазак Британаца је предвиђен за 31. октобар, али нико са сигурношћу не може да потврди да је то и дефинитивни датум, имајући у виду да је до сада било више одлагања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Европски избори: Дан 3 гласања са "посебно великим улогом"


Према изборном календару, 2. јула би требало да буде одржана прва сесија новог сазива. Тада би требало да буду изабрани нови председник ЕП и 14 потпредседника. Од 15. до 19. јула је први рок када би, гласањем у парламенту, могао да буде одређен нови председник Европске комисије, уколико добије апсолутну већину.

Од септембра ће, затим, бити одржани разговори са кандидатима за европске комесаре, после чега би, ако све буде ишло по плану, нови председник ЕК требало да одржи инаугурациони говор између 21. и 24. октобра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОКУПЉАЊЕ СУВЕРЕНИСТА: Пољска Право и правда, италијанска Лига и шпански Вокс заједно у Европском парламенту?