Председник САД Доналд Трамп подстакао је јапанске бизнисмене да повећају инвестиције у Америци, и објаснио да ће се позабавити трговинским дебалансом измеду САД и Јапана, као и да ће осигурати правичност и узајамност.

Трамп је данас стигао у Јапан, на како наводи Ројтерс велику церемонијалну посету која треба да покаже постојање снажних веза са Токијом, и поред све израженије трговинске тензије између две државе.

Обратио се групи бизнисмена објаснивши да никада није постојало боље време за инвестирање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Tramp sleteo u Tokio nakon zemljotresa u Japanu

Британска агенција наводи да ће премијер Јапана Шинзо Абе примити Трампа на царски банкет и седиштима у првом реду за сумо рвачки турнир.

Наводи се да се Америка налази у сред скупоценог трговинског рата са Кином, а агенција наводи да се "закувавају" и тензије са Јапаном и Европском унијом.

Очекује се да Трамп и Абе за време самита у понедељак разговарају о трговини, али званичници су скептични у вези могућности за договор.

Трамп ће бити први страни лдер кога ће прмиити нови јапански цар Нарухито који је овог месеца наследио трон. Он је цитирао Абеа говорећи да је он почасни гост Јапана, "Постоји само један почасни гост" нагласио је Трамп.

"Ја сам почасни гост на највећем догађају који су они имали за последњих 200 година", додао је Трамп.