Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да ће поверовати у најављени одлазак немачке канцелаке Ангеле Меркел само када то "види својим очима".


Према његовим речима, у случају да Меркелова заиста оде, у Европи ће настати политички вакуум.

"Европи је неопходан јак немачки канцелар, с јасним, смелим идејама", изјавио је Орбан у интервјуу за данашњи "БИлд".

Он је такође рекао више не постоји осовина Немачка-Француска која је деценијама била окосница Европске уније.

"Француска, Немачка, Вишеградска група. Тако изгледа нова геометрија Европе", рекао је Орбан, преноси МТИ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Орбан предвиђа слом либералног царства: Европа Европљанима, доста Америке

Према његовим речима, чланице Вишеградске групе имају јак политички, економски и емоционални савез.

"Једног дана, Немачка ће такође увидети да припада овој групацији. То ће променити политику у Европи", рекао је Орбан.

Он није желео да коментарише политичку кризу у Аустрији, рекавши да Мађарска не жели да се меша у унутрашњу политику те земље.

Међутим, истакао је да је бивши вицеканцелар Аустрије Хајнц-Крисијан Штрахе изнео "неприхватјиве" оцене на видео снимку који је довео до његове оставке и да је на тај начин прокоцкао поверење народа.

Орбан се недавно састао с председником САД Доналдом Трампом и нагласио да се њихове администрација суочавај с неправдом, јер им се не признају успеси.

"Иако су размере другачије, САД и Мађарска деле сличне особине. Економија САД се развија боље него икад, постоји јак консензус по питању миграција, а обе државе настоје да се према Израелу односи фер", рекао је Орбан.

Коментаришући свој однос према милијардеру Џорџу Сорошу, Орбан каже да се ту не ради о антисемитизму, већ о борби с "казино капитализмом", невладиним организацијама, нетранспарентним финансијама и политичким интересима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Орбан: Европи потребни лидери који су против имиграције

"У Мађарској постоји нулта толеранција за антисемитизам. Јеврејска заједница у Мађарској је вероватно најбезбеднија у Европи", рекао је Орбан.

Мађарски премијер истиче да жели да конзервативна Европска народна партија (ЕПП) , из које је његов Фидес суспендован, победи на европским изборима.

"Желим да ЕПП победи на изборима за Европски парламент, али ће након тога бити разговора о томе у коме ће правцу да иде", рекао је мађарски премијер.

Рекао је да кандидат ЕПП-а за председника Европске комисије Манфред Вебер не заслужује мађарске гласове, али је одбио да каже кога ће подржати.