КАНЦЕЛАРКА Ангела Меркел није била упозната с песмама које ће се пуштати током страначког скупа у Загребу, као ни са садржајем тих песама. Она је, током своје посете Загребу, јасно изразила став у којем се супротставља национализму.

Овако су, из кабинета немачке канцеларке, одговорили на питање о њеном присуству на предизборном скупу ХДЗ и ЕПП у Загребу, на којем су пуштане песме проусташког певача Марка Перковића Томпсона.

ПРОЧИТАТЈЕ ЈОШ - UZ ZVUKE TOMPSONA: Merkel i Veber na skupu HDZ-a kritikovali nacionalizam

Иако је Меркелова говорила против национализма, много већу пажњу немачке јавности привукла је чињеница да је то учинила уз музичку подлогу, како су га назвале берлинске новине - усташког барда. Немачки медији наводе да нико у канцеларији Меркелове није знао да ће организатори пуштати Перковићеву музику. Оцењују да је канцеларка преварена у Загребу где се, у изузетном говору супротставила екстремизмима и заузела се за поштовање права мањина, а домаћини су говорили о Блајбургу и пуштали Томпсона.

Учешће Меркелове на митингу ХДЗ у Немачкој је дочекано на нож, а у бројним текстовима и коментарима поставља се питање зашто је уопште канцеларка подржала странку у којој је све јача струја која гаји симпатије према усташком покрету. Подсећа се да се у Сплиту редовно обележава дан оснивања НДХ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Angela Merkel u maju na predizbornom skupu HDZ u Zagrebu