Акција САД-а које су распоредиле бродове и бомбардере у Заливу, отклонила је ризик од иранског напада на Американце, рекао је данас шеф Пентагона Патрик Шенахан.

"Налазимо се у периоду када је ризик и даље врло висок и наша мисија је да осигурамо да Иранци не направе лошу рачуницу", рекао је вршилац дужности америчког министра одбране.

Шенахан и начелник здруженог генералштаба америчке војске генерал Џо Данфорд требало би данас иза затворених врата да информишу чланове два дома америчког Конгреса о тренутним тензијама између САД и Ирана.

Шеф Пентагона је истакао озбиљност обавештајних података на које се позвала администрација председника Доналда Трампа да оправда слање на Блиски исток носач авиона, бомбардере Б-52, један ратни брод и ракетну батерију Патриот да се супротстави наводним претњама Ирана.

Прочитајте још - Иран: Рохани тражио више извршне власт од верских вођа

"Говорили смо о претњама и било је напада", рекао је Шенахан, у осврту на недавну саботажу на четири брода у Заливу код Уједињених Арапских Емирата.

Минстар је рекао да жели да истакне веродостојност обавештајних података, и додао да су америчке мере биле врло обазриве и да су "отклониле ризик од напада на Американце".

Он је рекао да ризик и даље постоји али да они владају тим ризиком.

"Ово не значи да су претње које смо идентификовали нестале. Наш обазрив одговор је, верујем, дао Иранцима време да размисле", рекао је он.