Руска амбасада у Вашингтону саопштила је да ће на санкције САД против чеченске групе и пет појединаца, укључујући најмање три Руса, због наводних кршења људских права, узвратити "реципрочним мерама".

САД су у четвртак изрекле ове мере против Специјалног тима за брзу реакцију у Тереку, у Чеченској Републици, и још петоро људи због оптужби за кршење људских права, укључујући и вансудска убиства и мучење ЛГБТ особа, преноси Ројтерс.

Прочитајте још: Путин Помпеу: Надам се обнови руско-америчких односа

У санкције САД по "закону Магницки", против Специјалног тима за брзу реакцију у Тереку укључени су и осумњичени за смрт Сергеја Магницког и руског опозиционог лидера Борис Немцова.

Закон Магницки из 2012. године носи име 37-годишњег руског ревизора и подразумева забране виза и замрзавање имовине званичника повезаних с његовом смрћу у затвору 2009. године.

Прочитајте још: САСТАНАК У СОЧИЈУ: Неповерење да остане иза нас

Мере су спроведене и против Јелене Трикуље и Генадија Карлова, чланова Истражног комитета Русије, за којег САД тврде да је "учествовао у напорима да се прикрије правна одговорност за затварање, злостављање и смрт Магницког".

Абузајед Висмурадов, командант Специјалног тима, оптужен је да је одговоран за вансудска убиства, мучење или друга тешка кршења међународно признатих људска права "против оних који покушавају

да открију илегалне активности званичника руске владе".

Према агенцији, Министарство финансија САД навело је да је Висмурадов комадовао операцијом у којој су "нелегално лишене слободе и мучене особе на основу њиховог стварног или претпостављеног ЛГБТ статуса".

Министарство је саопштило да је Сергеј Косјев, као шеф казнене колоније у Републици Карелији, одговоран за вансудска убиства и мучење, а пета особа, Руслан Геремејев, оптужен је за деловање у вансудским убиства и мучењима у име шефа Чеченске републике Рамзана Кадирова.

Немцов, један од најгласнијих критичара председника Владимира Путина, убијен је у близини Кремља 2015. године.

Руска амбасада у Вашингтону саопштила је да су санкције САД према Закону о Магницком "у супротности с међународним правом", и да ће Русија одговорити "реципрочним мерама".

Магницки је ухапшен и умро пошто је открио шему утаје пореза од 260 милиона долара, према властима САД.

Његова присталице кажу да га је руска држава убила тако што му је ускратила адекватну медицинску негу након што је ухапшен због оптужби за утају пореза. Кремљ негира те тврдње.