Суд у Истанбулу пресудио је да би укупан износ, који би требало да плати власник брода, који је ударио у вилу која се налази на обали, на азијској страни Босфора, требало да буде ограничен на 206.103.865 турских лира, односно највише на 34.3 милиона долара.

Седамнаести привредни суд у Истанбулу засновао је пресуду на Конвенцији о ограничењу одговорности за поморска потраживања, која је закључена у Лондону 1976. године.

Витаспирит“ са малтешком заставом, брод дужине 225 метара, на путу од Русије до Саудијске Арабије, ударио је у у историјски дворац Хекимбаши Салих Ефенди, 7. априла 2018. године. Није било жртава, али је дрвена вила, коју су саградили отомански племићи у 18. веку, тешко оштећена.

На саслушању у суду, 15. маја, присуствовали су адвокати међународне компаније која је власник брода "Odyssey Navigation Co." и турске компаније која организује догађаје у вили, заједно са одређеним члановима породице која поседује зграду.

Пресудивши да „удар није био чин злонамерног или намерног недоличног понашања“, суд је утврдио горњу границу штете коју треба платити у износу од 187.432.506 турских лира. Када је додата обрачуната камата, износ је дефинисан на 34,3 милиона долара.

Према пресуди, укупан износ ће бити уплаћен у одређени фонд, док се природа штете процедурално не утврди на законит начин, а потом ће штета бити исплаћена од стране тог фонда.

Суд је претходно издао налог за одузимање брода на основу захтева власника, уз напомену да је кућа изгубила свој историјски статус као резултат несреће.

Босфор је једна од најпрометнијих бродских линија на свету, јер преко 40.000 војних, поморских и комерцијалних бродова пролази кроз тај мореуз годишње.

Један од немилих догађаја на тој локацији који се памти, био је судар у децембру 1960. године, између брода Петра Зоранића, под југословенском заставом, и грчког брода „Светска хармонија“. Судар је изазвао пожар који је трајао недељама.


РТС.рс