Иран није заинтересован за ескалацију тензија у региону, али има право да се брани, поручио је амбасадор те земље у УН Маџид Тахт Раванчи.

"Нисмо заинтересовани за ескалацију тензија у нашем региону. Ако нешто пође по злу, сви губе", рекао је Раванчи у интервјуу за америчку непрофитну медијску станицу Нешенел паблик рејдио (НПР).

Прочитајте још: Танкер „пробио” америчке санкције и стигао у Кину

Он је, ипак, нагласио да Иран има право да буде спреман и да се брани, и оптужио САД и земље у региону да шире "лажне оптужбе" о Ирану, преноси АП.

На Блиском истоку дошло је до пората напетости пошто су САД објавиле да повлаче особље из своје амбасаде у Ираку због "ексалације тензија са Ираном", док су Немачка и Холандија одлучиле да обуставе војну обуку у Ираку, а Кувајт да подигне приправност војске на највиши ниво.

Прочитајте још: Зариф: Иран посвећен нуклеарном споразуму из 2015, упркос САД

Упозорење САД уследило је пошто је Вашингтон прошле недеље саопштио да је открио наводне нове претње из Ирана Американцима и америчким интересим, преноси АП.

Уједињени Арапски Емирати недавно су саопштили да су четири нафтна танкера код источне обале те земље били мета саботажа, док су побуњеници у Јемену, савезници Ирана, извршили координисани напад дроном на Саудијску Арабију.