Танкер који је превозио иранско лож-уље, чиме је прекршио санкције САД, истоварио је терет у складиште у близини кинеског града Зоушана, јавља Ројтерс позивајући се на податке о праћењу бродова на Рефинитив Ајкону.

Прочитајте још: ТЕНЗИЈЕ РАСТУ: После Шпаније, војне мисије у Ираку обуставиле и Немачка и Холандија; Француска остаје

Наводи се да истоваривање близу 130.000 тона иранског лож-уља означава крај "одисеје" за танкер "Маршал З" која је почела пре четири месеца.

Како јавља британска агенција, одређена количина иранског лож-уља је успешно заобишла санкције САД коришћењем трансфера са брода на брод, тј. пребацивањем робе на чак четири различита брода, укључујући и "Маршал З".

Прочитајте још: Трамп на путу да забрани компанијама САД да користе Хуавеј?

Оператор лучког терминала за истовар робе у Зоушану, тврди да није у питању иранско уље, јер лука није примила званичне пошиљке из те земље најмање четири годне.

До истовара долази мање од две недеље од како је администрација председника САД Доналда Трампа појачала притисак на велике купце иранске сирове нафте.

Ројтерс, који је користећи програм за праћење бродова од јануара пратио кретање "Маршала З", навео је да је брод од 22. марта па све до 8. маја имао константну водену линију, што значи да је пловило било под теретом све до приласка лучком терминалу око 30 км од Зоушана, у близини Шангаја.

Агенција није дошла до података о власнику танкера "Маршал З".