Власти у Немачкој су данас претресле куће и банке у целој земљи у истрази о утаји пореза која је започета Дојче банком, али се проширила на друге зајмодавце.

Претресено је 11 финансијских канцеларија у Бону, Келну, Дизелдорфу, Франкфурту и другим градовима, саопштили су тужиоци.

Они нису именовали банке, али су рекли да су међу њима неке локалне штедионице, указујући да Дојче банка није била једина институција, пренео је "Њујорк тајмс".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Супермодел Бар Рафаели ће морати да плати милионе долара због утаје пореза

Дојче банка, у коју је немацка полиција упала у новембру због могућих веза са утајом пореза, саопштила је да њене канцеларије нису данас претражене.

Истраге нису усмерене против Дојче банке, наведено је у саопштењу, у коме се додаје да Дојче банка сарађује са јавним тужилаштвом и добровољно пружа све тражене документе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - САКРИЛИ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА: Претреси објеката због пореске преваре која траје деценију

Данашњи претреси били су усмерени на осам појединаца, четири пореска саветника и шест компанија за управљање имовином, наводи се у саопштењу тужилаца.

Особе су осумњичене да су прикриле капиталну добит од немачких пореских власти користећи компаније у офшор уточиштима уз помоћ “велике немачке банке на британским Девичанским острвима".