СЕУЛ - Јужна Кореја верује да су несташице хране у Северној Кореји и даље озбиљне и да је земљи потребна инострана помоћ, упркос медијским извештајима да су цене пиринча пале, саопштило је јужнокорејско Министарство за уједињење две Кореје.

Неки медијски извештаји тврде да цене пиринча на севернокорејском тржишту у последње време опадају, сугеришући да се земља можда не суочава с тако озбиљним несташицама хране како сматрају агенције УН, преноси Јонхап.

"Упознати смо с проценом Светског програма за храну (WFP) и Организације за храну и пољопривреду (ФАО) као званичним и објективним показатељима", изјавио је портпарол Министарства Ли Санг-мин.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ГЛАД ЗАПРЕТИЛА СЕВЕРНОЈ КОРЕЈИ: Више од 10 милиона људи погођено несташицом хране

Према његовима речима, с обзиром на природу севернокорејског режима, сматра се да постоји много ограничења за реалну процену ситуације с храном. "Наш став да је неопходно осигурати храну (Северној Кореји) остаје непромењен" рекао је Ли.

Раније овог месеца, (WFP) и ФАО су саопштили да је за 10 милиона људи, или око 40 одсто становништва Северне Кореје, хитно потребна храна.

Јужна Кореја планира да обезбеди храну укључујући пиринач за Северну Кореју у нади да ће помоћи да се ублажи ситуација и помогне да се оживи замрли процес преговора између две земље, упркос недавним лансирањем пројектила из Северне Кореје, додаје Јонхап.