ПРЕМА наводима "Њујорк тајмса", на састанку главних саветника за безбедност председника САД Доналда Трампа, који је одржан прошлог четвртка, представљен је освежен војни план који предвиђа слање до 120.000 америчких војника на Блиски исток у случају да Иран нападне снаге САД или убрза рад на стварању нуклеарног оружја.

Број од 120.000 војника је сличан броју припадника америчких трупа које су послате у инвазију на Ирак 2003. године.

Наводи се да су ревизију плана наредили припадници тврде линије председничке администрације, на челу са Џоном Болтоном, Трамповим саветником за националну безбедност.

- Они не позивају на копнену инвазију на Иран, за коју би било потребно знатно више војника - казали су званичници америчком листу, који наводи да се не зна да ли је Трамп упознат са овим планом.Прочитајте још: БУРНЕ РЕАКЦИЈЕ ПОСЛЕ ЕКСПЛОЗИЈА НА ДВА САУДИЈСКА ТАНКЕРА: Страх од случајног сукоба

Амерички председник је на питање да ли тежи смењивању режима у Ирану, одговорио да ако "они ишта учине, то ће бити веома велика грешка".

- Уколико Техеран покуша да уради нешто што личи на напад, много ће патити - рекао је Трамп у уторак говорећи о недељном инциденту у Оманском заливу у који су били укључена два танкера Саудијске Арабије која су превозила нафту за САД. Танкери су наставили пловидбу иако је напад направио рупе на трупу сваког од њих.

Детаљи "саботажног напада" на танкере и даље су непознати иако обавештајни кругови САД кажу да је "Иран или група коју подржава, главни кандидат за изазивање оваквих инцидената".Прочитајте још:Иран прети Америци

А да се ситуација све више заоштрава у овом делу света потврђено је у уторак по подне када је стигла изјава министра енергетике Саудијске Арабије Халида ал Фалиха који је обзнанио да су дронови натоварени експлозивом погодили две црпне станице нафте за Источно-западни нафтовод, називајући то "терористичким актом" чији је циљ глобално снабдевање нафтом.


фото Епа

Нафтни гигант "Арамко" обуставио је пумпање нафте у тај нафтовод док се не процени штета и не поправе станице.

Телевизијска станица Масирах, коју воде јеменски Хути, известила је да је тај покрет са седам дронова извео напад на саудијске нафтне инсталације.

ШПАНИЈА СЕ ПОВУКЛА

ШПАНИЈА је у уторак, без навођења разлога, саопштила да је привремено повукла фрегату из борбене групе на челу са САД у Персијском заливу, али аналитичари верују да то указује на дипломатске разлике између Европе и Вашингтона у односу према Ирану, као и да Мадрид не жели да учествује у евентуалном сукобу са Ираном. Повучена је фрегата "Мендес Нуњес" са 215 морнара.