Министри финансија Европске уније би ове недеље требало да уклоне британску прекоморску територију Бермуде, холандско карипско острво Аруба и Барбадос са европске “црне листе” пореских рајева, изјавио је данас један званичник ЕУ.

Та три острва су додата на листу у марту јер је ЕУ утврдила мањкавости у њиховим пореским прописима, што би, како је оцењено, могло ићи у корист пореској евазији (појави избегавања плаћања пореза) у другим земљама, преноси Ројтерс.

Одлуком, коју би министри финансија требало да формализују на састанку у петак, са листе ће бити уклоњене једине територије ЕУ коју се се до сада налазиле на тој листи.

Чланице ЕУ чак нису биле подвргнуте ни скринингу јер се сматра да су усаглашене са прописима, иако је Европски парламент оптужио седам чланица да делују као као пореска уточишта.

Прочитајте још - ЕУ проширује листу: И Србија постала „порески рај”?


Тих седам чланица су Луксембург, Кипар, Ирска, Малта, Мађарска, Белгија и Холандија.

Одлуке о "црној листи" доносе влада 28 земаља чланица Уније, а свака од њих има право да стави вето на било коју одлуку по том питању.

Са овонедељним уклањањем три острва, на "црној листи" ће преостати дванаест јурисдикција, што значи да ће се на њој и даље налазити Уједињени Арапски Емирати, Оман и три територије САД - Америчка Самоа, Гуам и Америчка девичанска острва.

На листи ће преостати и Белизе, Фиџи, Маршалска острва, Вануату, Доминика, Самоа и Тринидад и Тобаго.

Земље које су на "црној листи" имају лошију репутацију и суочавају се са строжим контролама у трансакцијама са ЕУ.

ЕУ је саставила "црну листу" у децембру 2017. године након што је открила широко распрострањену шему избегавања плаћања пореза коју користе корпорације и богати појединци да би смањили своја пореска оптерећења.

Листа је у почетку обухватала 17 јурисдикција.