Развој ракете, који је наводно почео док је начелу САД био Барак Обама, имао је за циљ избегавање цивилних жртава током америчког деловања у Авганистану, Пакистану, Ираку, Сирији, Сомалији и Јемену.

Америчка влада развила је тајну ракету због извођења прецизних ваздушних напада „без експлозије“, против терориста и њихових лидера, извештава „Волстрит џурнал“.

Лист наводи да неименовани амерички званичници тврде да ће употреба специјално дизајниране нове ракете са „изузетно прецизном обавештајном информацијом о локацији и околини циља“ помоћи да се „драстично“ смањи штета и да се минимизирају цивилне жртве.

„Модификована верзија добро познатог пројектила ’хелфајер‘, П9-икс дизајниран је да пробије више од 100 килограма метала како би уништио своју мету без повреде појединаца и имовине у близини“, рекли су званичници.

Циљ П9-икс је циљати терористе који се штите од америчких ваздушних напада тако што се „скривају међу групама жена и деце како би били изван домета“.

У том смислу лист наводи да су и Пентагон и Централна обавјештајна агенција већ користили ово оружје, „пажљиво прикривајући његово постојање“.

Ракета је наводно коришћена најмање два пута: у Сирији у фебруару 2017, и претходно у јануару у Јемену.

„’Хелфајер‘, који је дугачак нешто више од пет метара и тежи само 45 кг, обично оставља иза себе оштећене, спаљене шкољке возила и остатке и крхотине на великом радијусу. П9-икс не оставља такав потпис“, указали су извори.

Иначе, број цивилних жртава у Авганистану 2018. године је био је највећи у било ком шестомесечном периоду од када су почели да се системски броје од 2009. године, наведено је у извештајима мисије УН за помоћ у Авганистану.

С друге стране, америчка војска је у више наврата негирала цивилне жртве током својих мисија против талибанских милитаната у Авганистану.