Прве детаље дуго очекиваног плана председника САД Доналда Трампа, такозваног "споразума века", који су циркулисали између званичника у израелском Минитарству спољних послова, објавили су неки израелски медији на хебрејском језику, али их ни једна заинтересована страна није потврдила.

Прочитајте још: Израел убио вођу Хамаса задуженог за новац из Ирана

Детаљи су објављени у листу Израел Хајом (Израел данас), блиском премијеру Израела Бењамину Нетањахуу, преносе страни медији.

САД су најавиле да ће представити план после светог муслиманског месеца поста Рамазана који је окончава почетком јуна.

Према писању израелског дневника, биће потписан тројни споразум између Израела, Палестинске ослободилачке организације (ПЛО) и Хамаса.

Палестинска држава звана Нова Палестина ће бити основана у појасу Газе и на Западној обали, изузимајући територију на којој су јеврејска насеља.

Прочитајте још: Примирје у које мало ко верује

Један од аутора споразума је Трампов високи саветник и зет Џаред Кушнер.

Споразум се припрема две године, а Палестинци су у међувремену прекинули контакте с Белом кућом јер је Трамп признао Јерусалим као главни град Израела и преместио у њега амбасаду своје земље из Тел Авива.

Јерусалим неће бити подељен између Израела и Нове Палестине, већ ће бити главни град и Израела и Нове Палестине, а арапски становници тог града биће грађани Нове Палестине.

Статус кво светих места остаће на снази, а Јеврејима неће бити дозвољено да купују арапске куће и обрнуто. Јерусалиму се неће припајати додатна подручја.

Египат ће понудити новој палестинској држави земљу да изгради аеродроме и фабрике, између осталог.

Стране које ће финансијски подржати примену тог споразума су САД, ЕУ и нафтом богате земље Залива.

Оне ће обезбедити буџет од 30 милијарди долара у року од пет година за националне пројекте у Палестини.

Тај буџет ће такође укључивати цену повезивања јеврејских насеља с Израелом.

САД ће платити 20 одсто цене таквих пројеката, ЕУ десет, а земље Залива преостали део.

Нова Палестина неће моћи да образује војску, али ће имати полицију која ће бити само лако наоружана.

Између Израела и Нове Палестине потписаће се споразум о заштити на основу којих ће она платити Израелу да је брани од стране агресије.

После потписивања споразума, Хамас ће положити сво оружје, укључујући лично, египатским властима.

Чланови Хамаса, укључујући лидере, ће наставити да примају плате од држава које су се обавезале на подршку до формирања владе. Појас Газе ће бити отворен за промет робе и радника у Израел и Египат.

Демократски избори одржаће се у року од године и влада Нове Палестине ће бити изабрана.

Годину дана после избора и оснивања нове владе постепено ће се ослобађати Палестинци из израелских затвора током три године.

Граница између Нове Палестине и Израела ће бити отворена за промет грађана и робе као што је случај са пријатељским земљама.

Ауто пут који повезује Западну обалу и појас Газе ће бити подигнут 30 метара изнад територије Израела, а 50 посто изградње ће платити Кина, а остатак,односно по 10 посто Јужна Кореја, Аустралија, Канада, САД и ЕУ.

Долина реке Јордан остаће под контролом Израела. Нова Палестина ће имати прелазе у суседни Јордан под својом контролом.

У случају да Хамас и ПЛО одбију да потпишу тај споразум САД ће прекинуту сваку финансијску подршку Палестинцима и осигурати да им ни једна земља не шаље новац.

Ако ПЛО потпише споразум, а Хамас и Исламски џихад одбију, лидери те две организације ће се сматрати одговорним.

У случају новог рата између Израела и Газе САД ће подржати Израел да циљано убија те организације.

Ако Израел одбије да потпише споразум САД ће укинути финансијску подршку тој земљи, која тренутно износи 3,8 милијарди долара годишње.