Италијански уметник Лоренцо Квин, за овогодишњу смотру савремене уметности у Венецији приредио је инсталацију "Градећи мостове" - шест пари руку које стварају својеврстан мост спајајући две обале једног канала у овом граду.

Пре две године у току Бијенала у Венецији он је поставио џиновску скулптуру дечјих руку, под именом "Подршка", које вире из воде и "придржавају" једну зграду да би скренуо пажњу на климатске промене, преноси АП.

Квинова инсталација "Градећи мостове", као и "Подршка" пре ње, део су пропратне манифестација на Венецијанском бијеналу, које траје од 11. маја до 24. новембра. Оба пројекта подржали су градски званичници у Венецији, након што је Бијенале одбио да прихвати "Подршку" пре две године.

Како пише АП, изостанак формалног прихватања овог дела није превише утицао на његову рецепцију, с обзиром на то да се ова монументална скулптура показала као једно од најпопуларнијих уметничких дела 2017. године, иако је било изван званичног Бијенала.

Симболика Квинове нове инсталације јесте потреба да се изграде мостови и превазиђу поделе.

Она је постављена у бившем бродоградилишту Арсенала у граду који је историјски повезивао Исток и Запад, док се Европа припрема за гласање на изборима широм континента који се претварају у борбу популизма против отворенијег друштвеног живота демократске традиције, наводи агенција.


"Човечанство никада није расло стварањем баријера. Увек расте када отвара своје границе и поздравља нове културе", рекао је Квин за АП телефоном у петак, док је надгледао инсталацију још једног пара руку."Венеција је доказ тога. Венеција је отворила путеве ка Азији, Далеком истоку, са Марком Полом и трговцима из Венеције. Она је увек била покретачка снага европског раста", додао је уметник.