КАТАЛОНСКА национална скупштина (АЦН) и такозвани "Савет за Републику" аутори су пријаве против шпанске државе због "мањка права мањина", "политизације судских институција", "непоштовања важећих принципа Европске уније" и "кршења цивилних и политичких права".

Све то образложено је на 177 страна путем такозване "иницијативе грађана" која је један од од инструмената заштите интереса становника ЕУ. Предлагачи траже од од Европске комисије да Шпанија буде кажњена одузимањем права гласа у Савету Европе, исто као Мађарска или Пољска.

Карлес Пуђдемон, одбегли бивши каталонски премијер, промовисао је у Бриселу иницијативу тврдећи да се не ради о акту "против Шпаније" већ о "јачању демократије". "Инцијатива грађана" је настала "Споразумом из Лисабона" 2007. као демократско право грађана за измене закона ЕУ у надлежности Европске комисије. За било коју иницијативу потребно је 7 потписа грађана из 7 земаља ЕУ. У конкретном случају каталонски сепаратисти обезбедили су подршку по једног грађанина Француске, Немачке, Словеније, Финске, Шведске и Белгије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КИНА ОСВАЈА АРКТИК? Пентагон прети слањем додатних трупа и подморница

Покретање иницијативе не значи и њено аутоматско стављање у процедуру. Европска комисја има рок од два месеца да одлучи да ли прихвата или одбацује предлог. Ако се иницијатива прихвати предлагачи имају два месеца да обезбеде милион потписа подршци из најмање 7 земаља ЕУ.

Пуђдемон је најавио да ће, ако иницијатива буде одбачена, своју правду потражити на Суду за људска права ЕУ. До сада ни једна инициатива бившег каталонског премијера и његових сарадника није просперирала пред европским институцијама. Холанђанин Франс Тимерманс, кандидат европских социјалиста за наредног председника Европске комисије, недавно је рекао да је "Шпанија држава чланица ЕУ у којој се примењује право и потпуно поштују људска и демократска права".