СИТУАЦИЈУ у Шри Ланки је напета после серије ускршњих напада на цркве и хотеле. Рањених је бар 500, па број жртава који је порастао на 359, не би, нажалост, могао да буде и коначан. Док војска делује широким овлашћењима, председник Мајтрипала Сирисена тражи од министра одбране и начелника полиције да поднесу оставке и смењује све начелнике снага безбедности, јер нису реаговали на упозорења пре самоубилачких напада на католички Ускрс.

Прочитајте још: Масакр у Шри Ланки одмазда исламиста због Новог Зеланда

Истовремено, министар одбране Руван Виџеварден открио је да је већина бомбаша самоубица била високо образована, из добростојећих породица. Најмање један од њих именован као Абдул Латиф Џамил Мухамед студирао је у Великој Британији, а затим и у Аустралији.

Прочитајте још: Пуштен снимак осумњиченог терористе како улази у цркву непосредно пре детонације (ВИДЕО)

- Они су прилично финансијски независни, а њихове породице стабилне - рекао је.

Полиција је идентификовала осам од девет нападача, од којих је једна жена. Ниједан није странац. Портпарол полиције Руван Гунасекара рекао је да је још 18 осумњичених ухапшено, чиме је укупан број приведених за повезаност са нападима порастао на 58. Премијер Шри Ланке Ранил Викременсинге упозорио је, истовремено, да је неколико осумњичених наоружаних експлозивом још у бекству.

Одговорност за напад на хотеле и цркве у Коломбу је преузела Исламска држава и објавила снимке који наводно приказују нападаче. Званичници за нападе криве одметнуте чланове малих локалних муслиманских екстремистичких група, тврдећи да су исламистички фундаменталисти деловали у знак одмазде за масакр на џамије на Новом Зеланду прошлог месеца. Премијер истиче да истражитељи још утврђују у којој мери су бомбаши самоубице били повезани са странцима.

СТИГАО ФБИ

Америчка амбасада у Шри Ланки саопштила је да су представници америчког ФБИ на терену да помогну локалним властима у истрази. То је део подршке председника САД Доналда Трампа.