ГЛЕДАОЦИ су после прве ТВ дебате четворице лидера главних политичких партија у Шпанији које ће на недељним изборима покушати да се домогну власти остали потпуно збуњени јер је једино јасно да на Иберијском полуострву политички ништа није јасно.

Прочитајте још: Шпанија: Избори 28. априла

Телевизијски окршај није имао победника, тако да је истини најближи главни наслов у листу "Разон", у коме се каже: "Сви у другу рунду".

Анкете кажу да је најубедљивији био Алберто Ривера, лидер Грађана (38,9%), за Пабла Иглесијаса (Подемос) определило се 26,2% анкетираних, на трећем месту је актуели премијер Педро Санчез (ПСОЕ) са 22,4%, а на последњем Пабло Касадо, лидер главне опозиционе Народне партије, који се допао само 9,2% оних који су слушали дебату.

У разјашњавању ове својеврсне политичке рашомонијаде не помажу ни такозвани експерти. Од њих осморо по троје је рекло да су победници били Иглесијас и Ривера, док је Санчез добио два гласа, а као губитници су изгласани Касадо (четири гласа), Ривера и Иглесијас (по два).

Прочитајте још: Шпански парламент није усвојио буџет, ванредни избори на помолу

Дакле, сви су и победници и губитници.

Штампа доприноси збуњивању народа. "Мундо" каже да су "Ривера и Касадо потукли Санчеза" док "Паис" у наслову пише да је "Санчез преживео дебату". За АБЦ "Санчез се насукао", "Вагвардија" пише да су "Народа партија и Грађани показали савез против Санчеза", док "Периодико" истиче да је "десница узела Санчеза у маказе". Па ко се снађе у овоме, свака му част.

У дебати су доминирале две теме - економија и Каталонија. Утисак је да нису искоришћени сви адути, понеки кец остао је у рукаву за другу дебату и последње митинге.

Премијера Санчеза су највише нападали због могућег постизборног пакта са каталонским сепаратистичким партијама, на шта је он одговорио да су "народњаци" у Парламету Баскије 127 пута гласали са посланицима Билду, партије која се сматра политичким наследником ЕТА.

Санчез је био јасан да у Каталонији "неће бити ни референдума ни независности", али је избегао да каже с ким ће ићи у преговоре о коалицији ако му буде недостајало посланика, као што вероватно хоће, за формирање владе.