МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“


ГЛАВНИ спонзор новог председника Украјине Владимира Зеленског, одбегли милијардер Игор Коломојски (56), изјавио је да ће се вратити у Кијев тек после инаугурација и дефинитивног одласка Петра Порошенка.

Прочитајте још: САД већ заборавиле Порошенка

За Коломојског се од почетка кампање говорило да стоји иза комичара Зеленског, који је у недељу убедљиво победио у другом кругу председничких избора. Сада се многи у Украјини питају хоће ли он помоћи свом спонзору Коломојском да врати национализовану Приват банку, чији је сувласник био поменути милијардер. Још 1992. у Дњепропетровску формирана Приват банка је главна финансијска артерија целе Украјине.

Непосредно пре другог круга избора објављена је вест да је суд поништио одлуку о одузимању банке Коломојском. Иначе, одбегли олигарх је тражио компензацију од две милијарде долара и чак рекао да му није важно то да му држава врати банку, већ жели да му се исплати та сума.

Прочитајте још: Од Регана до Зеленског - познате личности које су постале политичари

Коломојски сада живи у Израелу, одакле је помагао финансијски не само Зеленском, него и бившој премијерки Јулији Тимошенко.

Сам Игор Коломојски је једна од најконтроверзнијих личности у Украјини. Он је власник великог медија у Украјини, на чијем је каналу "1+1" популарност стекао комичар Владимир Зеленски. Власник је и информативне агенције "Унијан" и дистрибутер многобројних иностраних ТВ канала. Финансијско-индустријска група "Приват" окупља око стотину разних компанија. Вредност имовине Коломојског се процењује на шест и по милијарди долара. Украјински новинари тврде да је Коломојски уз помоћ своје групе за обезбеђења отео многобројна предузећа.

У свету је Коломојски познат и по томе што је створио по многима највећи на свету културно-пословни јеврејски центар "Менора" у Дњепропетровску. Он финансира јеврејску заједницу у Украјини, а помагао је и у ремонту тунела код Зида плача и обнављању синагоге Хурва у Јерусалиму.

У време сукоба на југоистоку Украјине, Коломојски је стао на страну пучиста. У марту 2014. именован је за губернатора Дњепропетровске области. Тада је помагао наоружаним украјинским националистима и нудио по десет хиљада долара за главу убијеног "руског диверзанта".


Фото АП бреме Блиски однос са Коломојским проблем за Зеленског

Многи су се питали како је Коломојски као Јеврејин могао да финансира украјинске националисте. У Дњепропетровској и Одеској области је Коломојски имао велику имовину, и њему је било најважније да је сачува. Финансирао је пук националне одбране Днепропетровске области, као и батаљоне специјалаца Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова и добровољачке батаљоне "Штурм" и "Дњепар".

Све се променило у пролеће 2015, кад је Коломојски дошао у сукоб са властима Украјине због "Украјине транснефт". Он и његови наоружани људи ушли су у ту компанију, тобоже да је заштите од руских диверзаната, али му власти нису поверовале, па га је Порошенко сменио са места губернатора Дњепропетровска.

Уследили су национализација Приват банке и одлазак из Украјине, у којој је Коломојски последњи пут био у јуну 2017. године.

Кад се све ово зна о спонзору Владимира Зеленског, јасно је због чега председник Русије не жури у давању прогноза о будућим односима са новоизабраним председником Украјине.

ПАСОШИ

ИАКО грађани Украјине немају право на двојно држављанство, Игор Коломојски има чак три пасоша - Украјине, Израела и Кипра. Кад су га новинари питали о пасошима, он је рекао да је Уставом Украјине забрањено двојно држављанство, али нигде не пише да је забрањено тројно.

ЛЕТОВИ

МАДА Зеленски тврди да је самостална политичка фигура, добро упућени тврде да је он у последње две године чак 11 пута летео у Женеву да се сретне са Коломојским. После тога је два пута летео у Тел Авив.

ЧЕСТИТКА ПАТРИЈАРХА КИРИЛА

ДОБИЛИ сте историјску шансу да обједините нацију и да решите економске и социјалне проблеме у земљи - поручио је поглавар руске православне цркве Кирил честитајући Владимиру Зеленском победу на председничким изборима у Украјини. - Народ Украјине у вас полаже велике наде.