ОКО камере ухватило је човека осумњиченог да је проузроковао експлозију у једној од цркава у Шри Ланки. На снимку који је начинила камера постављена у храму Светог Себастијана у Негомбу, види се како особа за коју се претпоставља да је бомбаш-самоубица улази у цркву с ранцем на леђима.

Кратак видео су преузеле и емитовале многобројне телевизијске станице. Он се завршава нагло, по свој прилици у самом моменту експлозије. Нема, међутим, конкретних потврда о томе да је човек на снимку уједно и терориста.

Истовремено, закључак изведен на основу првих налаза истраге гласи да је напад на Ускрс по грегоријанском календару одмазда за терористички чин у џамији у Крајстчерчу, на Новом Зеланду, 15. марта.

Аналитичари тврде да су муслимани кренули у крваве походе по узору на, такође ускршњи, напад у Египту 2017, кад је погинуло 45 особа, и онај у Лахореу, годину раније, у коме је убијено 75 људи.

Локалне муслиманске организације осудиле су ово владино саопштење као покушај каљања угледа муслимана у овој земљи. Упркос томе, потврђена је повезаност Исламске државе у Шри Ланки и Индији, а после војног пораза Исламске државе у Ираку и Сирији, порасла је забринутост због повратника који су се борили у ИД.


А у уторак се огласила и Исламска држава, која је преузела одговорност за крвопролиће у Шри Ланки. Без обзира на то која је група извела напад, очигледно је да је била инспирисана тактиком коју користи ИД, истичу експерти. У питању је самоубилачки напад у коме су цивили директна мета. Место напада бира се тако да се крвави ефекат максимизира. Влада је наредила увођење најстрожих мера, које треба да спрече евентуалне нове нападе. Између осталог, укинут је приступ друштвеним мрежама "Фејсбуку", "Инстаграму" и "Вацапу". Поред ванредног стања, забрањен је саобраћај у околини појединих цркава, међу којима је и Храма Сан Себастијана, где је погинуло око 150 верника окупљених на ускршњој миси.

Страховита напетост влада у Шри Ланки. Грађани су се затворили у куће, избегавају да излазе, заставе су спуштене на пола копља и готово да једино кретање представљају тужни мимоходи људи који одају пошту погинулима.

Најчешћа мета терористичких напада у источној Азији управо је Шри Ланка. Вишедеценијски грађански рат, од 1983. до 2009. године, оставио је велики маневарски простор за тероризам. Ратни сукоб - окончан војним поразом Тамилских тигрова који су се борили за независну државу северних и источних покрајина на острву - био је кулминација неспоразума и конфликата између локалних синхали-будиста и тамила.


Фото АП

Тамили су прва група у свету која је прихватила бомбаше-самоубице као уобичајени метод борбе. Прслуке, које су они осмислили, копирали су касније Ал каида, Хезболах и палестинске групе, Хамас и Ал акса.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Масакр у Шри Ланки у режији локалних терориста

Шри Ланка се у уторак националним даном жалости опростила од невиних жртава. Пошта страдалницима одата је троминутним ћутањем. Нови крвави биланс гласи да је погинула најмање 321 особа, а 500 их је повређено. Ухапшено је 40 особа у вези са нападима који су се најпре приписивали локалном исламистичком покрету Нешнал тоухид џамат.

ИД ОБЈАВИО ФОТОГРАФИЈУ БОМБАША-САМОУБИЦА

ИСЛАМСКА држава објавила је у уторак фотографију за коју тврде да приказује седморицу бомбаша-самоубица као и "идејног творца" напада на цркве и хотеле у Шри Ланки у којима је погинуло више од 300 људи. Фотографију је објавила агенција Амак која слови за "званичну новинску агенцију" ИД. Починиоци напада маскирани су на објављеној фотографији, док се лице "идејног творца" напада, Захрана Хашима, јасно види. Исламска држава је нешто касније и именовала бомбаше-самоубице. Сва осморица припадника терористичке групе на фотографији стоје испред заставе Исламске државе.

КАО У МУМБАЈУ, АЛИ...

НАПАД у Шри Ланки сличан је нападу у Мумбају 2008. године, када је убијено 166 особа. Тада је изведено 12 координисаних напада на различитим местима у граду, а иза атака је стајала пакистанска група Лашкар ал Таиба. Разлика је, међутим, у томе што су претходне нападе извели људи наоружани аутоматским оружјем, док су сада у питању бомбаши-самоубице.