ПАРИЗ - Пре глумца Володимира Зеленског, који је у недељу победио у другом кругу председничких избора у Украјини, неколико познатих личности од Роналда Регана до Џорџа Вее, кренуло је путем политике и дошло до највиших државних функција.

Американац Роналд Реган је прва филмска звезда која је постала председник државе.

Првобитно спортски коментатор на радију, затим глумац у филмовима такозване Б продукције више од 20 година, Реган је 1966. године изабран за гувернера Калифорније. Он је 1981. постао 40. амерички председник. Биће изабран и у другом мандату.

Арнолд Шварценегер, некада Мистер универзума и потом холивудска звезда, изабран је за гувернера Калифорније 2003. године. Пореклом из Аустрије, Шварценегер ће седам година водити најнасељенију и најбогатију америчку савезну државу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗЕЛЕНСКИ НА ЧЕЛУ УКРАЈИНЕ: Комичар лако узео фотељу Порошенку

На Филипинима је глумац Џозеф Естрада ушао у политику 1969, када је изабран за градоначеника. Касније је био сенатор и потпредседник. Естрада ће 1998. године постати председник државе али је смењен три године касније због оптужбе за корупцију.

Глумац Џими Моралес је у Гватемали у октобру 2015. изабран за председника. Као филмски продуцент и телевизијски водитељ, Моралес је постао популаран 2007. године у улози наивног каубоја по имено Нето.

Џими Моралес,фото Епа


У Перуу је познати глумац Салвадор дел Солар постао министар културе 2016. године, а премијер у марту 2019.

Италијански телевизијски тајкун Силвио Берлускони три пута је био премијер од 1994. до 2011. године. Упрскос сталним проблеми са правосуђенем, водио је италијанску десницу 25 година.

Силвио Берлускони,фото Епа


Доналд Трамп, милијардер на челу империје некретнина, постао је 2017. председник САД. Некадашњи власник такмичења Мис универзума, Трамп као 45. амерички председник нема никакво политичко искуство, а популарност је стекао у ријалити шоу програму "Тхе Аппрентице" (Шегрт) чији је продуцент и један од водитеља од 2004. до 2015. године.

Музиколог и пијаниста Витаутас Ландсбергис изабран је за председника Литваније 1990. године. Ушао је у политику две године раније.

Витаутас Ландсбергис,фото Епа


Мишел Мартели, певач познат као "Sweet Micky" (Слатки Мики) био је председник Хаитија од 2011. до 2016. године.

Бивши олимпијски шампион у мачевању (1968. и 1972) Пал Шмит био је председник Мађарске од 2010. до 2012. године.

Светски познат фудалер Џорџ Веа постао је 2017. године председник Либерије. Пре тога је био је сенатор. Бивши шампион у крикрету Имрам Кан ће 2018. године постати премијер Пакистан.

Џорџ Веа,фото Епа


Друге познате личности су имале политичку каријеру, као што су писци Леополд Седар Сенгор који је 1960. постао први председник Сенегала после стицања незавиности, или Вацлав Хавел који је 1989. године био први председник посткомунистичке Чехословачке.